Moldova va scăpa de şantajul gazului rusesc, experţi

Republica Moldova are toate şansele să nu mai fie şantajată cu gazul rusesc după ce a devenit posibil importul gazului din România. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul unei ediţii speciale de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Expertul în drept internaţional, Vitalie Gămurari, a declarat că pentru Republica Moldova a apărut în premieră posibilitatea de a alege furnizorii. „Este un exemplu al europenizării corecte a ţării noastre. Faptul că a apărut încă un furnizor va face posibilă concurenţa, un lucru absolut normal pentru piaţa resurselor energetice. Totodată, Republica Moldova nu va mai fi atât de vulnerabilă în faţa Moscovei”, a spus expertul.

Analistul politic Roman Mihăeş susţine că darea în exploatare a gazoductului Iaşi-Ungheni „este un mare pas înainte şi va dispare şantajul rusesc”. „Când gazul românesc va ajunge şi la Chişinău, Republica Moldova se va simţi mult mai sigură privind securitatea energetică. Fără îndoială, gazul românesc reprezintă o soluţie şi pentru consumatori în perspectiva că acest produs ar putea deveni mai ieftin”, a adăugat Mihăeş.

Valentin Buda, redactor-şef adjunct la publicaţia „Evenimentul zilei”, a declarat că gazoductul Iaşi –Ungheni reprezintă o dovadă a loialităţii României faţă de Republica Moldova, o dovadă de suport real pentru cetăţenii moldoveni, indiferent de clasa politică care se află la guvernare. „Deja nu mai este valabil şantajul din partea Federaţiei Ruse”, a declarat jurnalistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.