„Moldova va putea vaccina împotriva gripei pandemice, practic, o jumătatea din populaţie”, Vladimir Hotineanu
În cadrul şedinţei Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, ministrul sănătăţii, Vladimir Hotineanu a declarat că Moldova va putea vaccina împotriva gripei pandemice, practic, o jumătate din populaţie, transmite Info-Prim Neo.
„Săptămâna viitoare sau cel târziu îndată după Anul Nou, România ne va furniza restul 350 mii de vaccinuri, iar în februarie Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne va acorda un lot de 950 mii doze de vaccin”, a spus ministrul sănătăţii, îndemnând populaţia să nu-i fie frică de vaccinare şi astfel să se protejeze de al doilea val al epidemiei de gripă A (A1H1), care va reveni în lunile februarie, martie, aprilie.
Potrivit viceministrului sănătăţii, Mihai Magdei, astăzi în republică sunt atestate 2381 cazuri de îmbolnăvire de gripă pandemică şi 16 decese, ultimul fiind înregistrat luni, 14 decembrie. Zilnic în raioanele republicii sunt depistate câte 14-20 cazuri de îmbolnăvire. Circa 22% din acestea sunt spitalizate. Pentru comparaţie, săptămâna trecută aproximativ 44% din pacienţii bolnavi erau spitalizaţi. Focare neînsemnate sunt înregistrate în Orhei, Edineţ şi Ungheni.
„Totodată putem constata o stabilizare a situaţiei epidemiologice privind gripa pandemică cu o uşoară descreştere în comparaţie cu săptămâna precedentă”, a spus în comisie viceministrul. „Situaţia este sub control şi sperăm că procesul de vaccinare care a început zilele acestea va diminua cazurile de îmbolnăvire”, a menţionat Mihai Magdei.
Municipiul Chişinău a primit 50 mii doze de vaccin, o parte din celelalte 100 de mii de doze de vaccin primite din România au fost deja distribuite în 15 raioane ale republicii, iar în restul vor fi trimise zilele următoare.
Potrivit viceministrului, acest vaccin dă mai puţine reacţii adverse. Din 300 de persoane vaccinate n-a fost înregistrată nici o reacţie adversă.
Odată cu ieşirea elevilor în vacanţă ,situaţia se poate îmbunătăţi considerabil, susţine ministrul Educaţiei, Leonid Bujor. „Copii vor frecventa mai puţin locurile aglomerate, însă părinţii va trebui să-şi asume responsabilitatea în acest sens”, a mai spus Bujor.
Potrivit ministrului, actualmente, în ţară sunt închise 7 grădiniţe de copii şi 27 de grupe din grădiniţe în funcţiune, 27 şcoli şi 107 clase. Niciuna din instituţiile universitare nu şi-a întrerupt activitatea, deşi numărul studenţilor bolnavi de gripă pandemică de pe 11 decembrie a crescut de la 104 până la 287 de persoane.
La plecarea copiilor peste hotare la diverse concursuri şi festivaluri internaţionale, responsabilitatea în caz de îmbolnăvire este asumată de către părinţi în scris. În şcoli, însă, manifestările culturale în masă sunt interzise.
Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a fost instituită printr-o hotărâre de guvern pe 14 decembrie curent şi a substituit Comisia naţională sanitaro-epidemiologică. Preşedinte al comisiei naţionale este numit viceprim-ministru, Ion Negrei.