Moldova va putea accesa fonduri pentru infrastructură prin Mecanismul pentru interconectarea Europei

Republica Moldova va putea accesa mult mai eficient fondurile europene pentru infrastructura de transport, energie și digitală prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei. Un acord în acest sens a fost semnat la Chișinău, de către ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, aflată într-o vizită oficială la Chișinău, transmite IPN.

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a declarat în cadrul unei conferințe de presă comună, susținută marți împreună cu premierul Republicii Moldova Dorin Recean că, din momentul ratificării acordului semnat, Republica Moldova devine prima țară din afara Uniunii Europene care are acces la acest mecanism de finanțare și va putea accesa fonduri pentru infrastructura de transport, energie și digitală, alături de statele membre ale UE.

„E un prilej de satisfacție profesională și personală că putem sărbători Ziua Europei prin semnarea asocierii Moldovei la Mecanismul pentru interconectarea Europei - instrumentul de finanțare cel mai important pentru proiectele de infrastructură. Mai mult, e un moment fără precedent, Moldova este prima țară din afara UE care este asociată acestui mecanism. Cale ferată, poduri, conexiuni cu România, rețele de energie - toate, atât de necesare Moldovei, sunt finanțabile prin acest mecanism. Autoritățile și companiile moldovenești pot participa la apeluri de proiecte. Viitorul apel de proiecte, din toamnă - de 2,5 miliarde de euro, sper să aibă proiecte deja din Moldova, în cadrul acestui mecanism. Aceste fonduri din Mecanismul pentru interconectarea Europei sunt folosite cu mare succes în Uniunea Europeană. Mâine, în România, voi semna oficial pentru finanțarea podului Ungheni-Ungheni, care este o finanțare obținută prin aplicarea cu succes a Moldovei și României pentru finanțare din acest mecanism pentru interconectare europeană. Moldova are nevoie de o rețea de transporturi funcțională și modernă și Uniunea Europeană are nevoie de o infrastructură de conectare mai bună cu partenerii din estul ei”, a declarat Adina Vălean.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean a declarat că fondurile europene pentru infrastructură vor deveni mai accesibile, iar asta înseamnă condiții mai bune la noi acasă.  „Este important pentru noi să construim Europa acasă, să construim infrastructură la fel ca în Europa, astfel ca cetățenii Republicii Moldova să simtă Europa la ei acasă, iar cetățenii din Uniunea Europeană să se simtă ca acasă în Republica Moldova. În domeniul digital este un efort la fel de important pentru construcția de rețele de interconectare digitală și pentru asigurarea interoperabilității. Pe dimensiunea energetică, dincolo de rețelele de interconectare, la fel este importantă și agenda de decarbonizare. Eu sunt bucuros să văd cum împreună construim Europa la acasă”, a declarat Dorin Recean.

În total, Mecanismul pentru Interconectarea Europei are un buget de 26 de miliarde de euro, prevăzut pentru anii 2021-2027.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.