Moldova va putea accesa 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu FMI

Republica Moldova va putea accesa 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu Fondul Monetar Internațional. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și Consiliul de Directori până la finele lunii aprilie. Despre aceasta au anunțat premierul Dorin Recean și șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, într-un briefing de presă, susținut ca urmare a totalizării celei de-a treia evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), transmite IPN.

Dorin Recean a declarat că au fost discutate evoluțiile macroeconomice, perspectivele și riscurile care încă mai persistă, și anume riscurile economice, cele legate de o eventuală creștere a prețurilor. Premierul spune că autoritățile de la Chișinău și-au asumat să implementeze hotărât programul pe care l-au agreat cu FMI, în special în ceea ce ține de stabilitatea macroeconomică. În opinia sa, acest fapt va ajuta în primul rând la construirea unei economii reziliente, cu suportul partenerilor de dezvoltare.

„În cadrul acestei vizite am ajuns la un acord ca țara noastră să poată accesa cele 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu Fondul Monetar Internațional. Guvernul și toată echipa va trebuie să mobilizeze resursele pe intern. Să eficientizăm evident cheltuielile, să avem o guvernare disciplinată și este foarte important să avem o disciplină bugetară foarte bună. Obiectivul este să creștem economia, să îmbunătățim climatul investițional, să susținem întreprinderile mici și mijlocii și să țintim mai bine asistența socială pe care o oferim cetățenilor noștri care sunt mai vulnerabili”, a notat șeful executivului.

Ruben Atoyan a declarat că a fost finalizată cea de-a treia evaluare în cadrul programului susținut de FMI. Ca urmare, Republica Moldova va putea accesa 70,95 milioane de Drepturi Speciale de Tragere, echivalentul a circa 94 de milioane de dolari din suma totală a programului care este de 369 de milioane. „În linii mari, Programul se realizează în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize care se derulează concomitent. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative. Deci, reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența celor mai importante instituții în domeniul prevenirii și combaterii corupției și pentru a consolida aplicarea cadrului legal anticorupție”, a menționat oficialul FMI

Potrivit lui, s-au înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește eliminarea ineficienților și inechităților în sistemul fiscal. „Dată fiind probabilitatea destul de mare a materializării unor riscuri, este în continuare extrem de important de promovat politici adecvate, care să fie susținute de partenerii externi prin acordarea suportului bugetar”, a mai spus Ruben Atoyan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.