Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro din partea UE și Spaniei. Deja au fost transmiși 60 de milioane de euro, în special pentru ajutor în sectorul energetic. Anunțul a fost făcut la Chișinău de către ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno, în cadrul unei conferințe de presă comune cu vicepremierul Nicu Popescu, transmite IPN.
Agenția de Cooperare sub egida Ministerului de Externe a Spaniei a pregătit 30 de tone de ajutor umanitar care în acest sfârșit de săptămână vor ajunge în Moldova. La fel, din partea autorităților Spaniei va fi oferit un ajutor medical care va fi dispus în zilele următoare pentru a ajuta refugiații. Totodată, au fost activate mai multe asociații și organizații de profil din Spania care să vină să ajute la gestionarea refugiaților în Moldova.
Oficialul spaniol a transmis disponibilitatea statului de a primi refugiații din Ucraina în Madrid, Barcelona și Alicante.
Republica Moldova poate conta pe sprijinul Spaniei și a UE pentru a face față situației. „Vom apăra împreună principiile suveranității și integrității teritoriale. Vom apăra împreună faptul că fiecare stat poate decide singur ce politici vrea să aibă pe interior și exterior. Există un viitor comun pentru Moldova ca parte a UE”, a declarat ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării al Regatului Spaniei.
Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a precizat că a discutat cu omologul său despre evoluțiile din regiune, războiul din Ucraina și impactul asupra Republicii Moldova, despre criza umanitară cauzată de război și despre ucrainenii care au fost nevoiți să-și părăsească casele și să refugieze pe teritoriul Moldovei. Nicu Popescu a reiterat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei și poziția fermă de condamnare a războiului inițiat de Rusia în Ucraina.
Moldova dorește să adere la UE, dar vede acest proces prin prisma consolidării democrației și reformelor. Moldova este un stat european, cu istorie europeană, iar societatea a oferit autorităților un mandat ferm de a aduce țara în Uniunea Europeană. Pentru asta este nevoie de reforme continue și aici statul mizează pe parteneriate cu Spania, inclusiv în sectorul justiției, în lupta cu corupția, combaterea crimei organizate, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea infrastructurii energetice, a mai spus șeful diplomației moldovenești.
Valoarea comerțului dintre Republica Moldova și Spania este de 150 de milioane de euro pe an. Moldova caută modalități pentru a mări această cifră și își dorește să devină cât mai atractivă pentru investitori, inclusiv pentru cei spanioli. Totodată, Moldova are o diasporă mare în Spania. Interesul autorităților este să faciliteze aflarea moldovenilor în Spania, inclusiv prin semnarea de acorduri în domeniul social și conversia permiselor de conducere. O altă aspirație este micșorarea costurilor roaming-ului cu Spania.
Potrivit lui Nicu Popescu, Moldova are aspirația de a se transforma într-un stat care merită să fie în UE, deoarece pentru societate cea mai sigură modalitate de a asigura pacea și libertatea este integrarea în UE.