Moldova va prelua experienţa Olandei în promovarea tinerilor pe piaţa muncii

Timp de o săptămână, 12 persoane implicate în implementarea proiectului „Muncă decentă pentru tineri” au făcut un schimb de experienţă cu specialişti din Olanda în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor tinerilor la angajare.

Angela Ciocârlan, preşedintele Asociaţiei pentru Copii şi Tineret „Făclia” din Ungheni, coordonatorul naţional al proiectului, a menţionat, la o conferinţă de presă la IPN, că în Olanda au avut loc întrevederi cu diferite organizaţii de tineret şi cu preşedintele organizaţiei de tineret a Sindicatelor din această ţară. A fost pusă baza unor colaborări pentru viitor, pentru preluarea bunelor practici în procesul de angajare în câmpul muncii a tinerilor. „Suntem convinşi că experienţa acumulată va fi utilă şi va fi ajustată la nevoile tinerilor din Moldova”, a menţionat Angela Ciocârlan.

Daniela Dârzu, coordonator de programe „Făclia”, a spus că schimbul de experienţă este util nu doar prin faptul că sunt acumulate cunoştinţe, dar pot fi văzute şi succesele obţinute. „Am decis să învăţăm cum funcţionează acest mecanisme de angajare a tinerilor în câmpul muncii şi cum sunt respectate drepturile socio-economice ale tinerilor în statele Uniunii Europene”, a menţionat tânăra.

Coordonatorul echipei mobile a proiectului în raionul Făleşti, Liliana Lungu, a spus că a rămas impresionată de experienţa Olandei. „Ne-a surprins faptul cât de bine sunt trataţi tinerii cu dizabilităţi şi cât de mult sunt ajutaţi de către organizaţiile de tineret. Fiecare tânăr are parte de atenţie sporită. Organizaţiile se implică în rezolvarea problemelor de incluziune socială a tinerilor şi de angajare în câmpul muncii”, a subliniat Liliana Lungu.

Ea a mai spus că în Moldova se lucrează mult în domeniul ghidării tinerilor către viitoarea profesie. Cu toate acestea, există o discrepanţă între numărul locurilor de muncă disponibile şi numărul şomerilor în rândul tinerilor. În Olanda voluntarii instruiesc tinerii să-şi aleagă viitoarea profesie în funcţie de cererea pieţei şi astfel numărul şomerilor în rândul tinerilor este mai mic.

Victor Ambroci, preşedintele Consiliului consultativ privind munca decentă pentru tineri din Călăraşi, a precizat că Olanda are o experienţă inedită în domeniul angajării individuale a tinerilor. Aceştia lucrează doar când au posibilitatea, iar accentul se pune pe calitatea muncii, nu pe volum. Companiile mari îşi ajustează serviciile la nevoile tinerilor etc.

Proiectul „Muncă decentă pentru tineri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile” este implementat în perioada 2012-2014 în patru raioane ale republicii: Făleşti, Ungheni, Călăraşi şi Căuşeni, în parteneriat cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor, Fundaţia CNV International din Olanda, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

  • angela ciocarlan despre vizita in olanda.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.