Moldova va prelua din experienţa Georgiei în reformarea justiţiei şi poliţiei

Dezvoltarea economiei şi reformarea instituţiilor statului, în special a justiţiei şi poliţiei, reprezintă cheia succesului pe calea integrării europene, iar moldovenii vor prelua experienţa Georgiei în aceste domenii. O declaraţiei în acest sens a fost făcută de către preşedintele Nicolae Timofti în cadrul întrevederii cu omologul său georgian, Mikheil Saakashvili, care s-a aflat în vizită la Chişinău, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei, Nicolae Timofti a subliniat importanţa conjugării eforturilor de integrare europeană ale autorităţilor celor două state participante la programul Parteneriatului Estic.

Preşedintele Georgiei, Mikheil Saakashvili, şi-a exprimat încrederea că potenţialul de colaborare moldo-georgian va fi valorificat. „Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. De acest lucru m-au convins tinerii moldoveni pe care i-am întâlnit la Chişinău”, a spus Mikheil Saakashvili.

Prim-ministrul Iurie Leancă, de asemenea, a avut o întrevedere cu preşedintele Georgiei. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul l-a informat pe Mikheil Saakashvili despre reformele pe care le realizează Guvernul în domeniul justiţiei, poliţiei şi învăţământ. „Nu este un exerciţiu uşor, dar nimic nu este imposibil. Important este să realizăm priorităţile Guvernului pentru o sută de zile şi să facem schimbări ce ne vor permite să semnăm Acordul de Asociere cu UE”, a declarat Iurie Leancă.

Preşedintele georgian a remarcat că problemele Republicii Moldova şi ale Georgiei sunt similare, dar şi aspiraţiile. „Şi noi am făcut reforme în poliţie şi în mai multe instituţii ale statului. Important este să eliminaţi corupţia, dar asta nu se va întâmpla în perioada imediat următoare, ci în câţiva ani, fiindcă reformele durează”, a menţionat oficialul.

Mikheil Saakashvili a venit în Republica Moldova cu prilejul desfăşurării la Chişinău, la 11 iulie, a Summitului PPE al şefilor de stat şi de guvern din ţările Parteneriatului Estic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.