Republica Moldova va fi integrată pe deplin în Platforma Energetică a UE privind achizițiile comune. Acest lucru va permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și va spori securitatea energetică a Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, care recent a revenit de la Consiliul Ministerial a Comunității Energetice desfășurat la Viena, citat de IPN.
Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale a participat în Dialogul la Nivel Înalt cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie. „M-am bucurat să văd atâta deschidere din partea comunității europene și a omologilor mei, care sunt gata să ofere suport pentru a ne consolida sectorul energetic și spori reziliența. Prietenii Moldovei sunt în UE”, a scris Andrei Spînu într-o postare pe Facebook.
Oficialii au vorbit despre continuarea eforturilor pentru achiziționarea gazelor în scopuri de urgență și stocarea acestora pentru iarna aceasta și cea viitoare, creșterea fluxurilor de gaze către depozitele subterane din Ucraina și România, inclusiv prin proceduri de Backhaul, pentru a accelera liberalizarea și concurența pieței de gaze din Moldova și din regiune.
Dezvoltarea capacităților interne de producere a energiei electrice și termice a Moldovei și prioritizarea finalizării până în 2025 a celor două unități de cogenerare de înaltă eficiență planificate (motoare – 55 MW electricitate estimată și 43 Gcal/h) la fel se regăsesec în agenda evenimentului. „Cu ajutorul UE, vom continua să dezvoltăm Fondul pentru Vulnerabilitatea Energetică, pentru a sprijini consumatorii vulnerabili de energie și a-i ajuta să-și reducă facturile la energie în 2023”, a menționat el.
La 25 martie, Consiliul European a anunțat noi măsuri pentru diminuarea dependenței europene de energia rusă, inclusiv o platformă comună de achiziție care va fi deschisă și țărilor din Balcanii de Vest, precum și celor trei Parteneri estici asociați: Ucraina, Republica Moldova și Georgia.