Republica Moldova va contracta un proiect transfrontalier de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor în bazinele superioare ale râurilor Siret şi Prut. Proiectul face parte din 8 proiecte majore de investiţii, în valoare de 44 de milioane de euro, din cadrul Programului operaţional comun România - Ucraina - Republica Moldova, transmite IPN.
În cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, Daniela Popescu, şef adjunct al Autorităţii Comune de Management a Programului operaţional comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, a declarat că proiectul de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor în bazinele superioare ale râurilor Siret şi Prut are un buget de 9 milioane de euro. Aplicantul proiectului este Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice din România, împreună cu şapte parteneri din Ucraina şi Moldova.
Proiectul va permite instalarea staţiilor automate de monitorizare în cele trei ţări, modernizarea sistemului de avertizare timpurie, reabilitarea barajului Stânca-Costeşti şi crearea de hărţi a zonelor inundate din zona Prut-Siret.
În cadrul unui alt proiect din cadrul programului se va evalua posibilitatea aderării Ucrainei şi Republicii Moldova la reţeaua europeană a operatorilor sistemului de transmisie a energiei electrice. Valoarea proiectului este de 6 milioane de euro. După realizarea acestuia, sistemele de electricitate ale acestor state se vor putea conecta sincron permiţând astfel transferul energetic.
Un al treilea proiect de importanţă majoră, în valoare de 3,8 milioane de euro, prevede modernizarea infrastructurii de frontieră între Ucraina şi România,
Alte cinci proiecte majore se află deja în fază de implementare. Printre acestea şi proiectul privind îmbunătăţirea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare SMURD, în valoarea de aproximativ 6,7 milioane de euro. Un alt proiect la care participă Republica Moldova este proiectul IMPEFO. Proiectul vizează eficientizarea managementului frontierei prin măsuri de modernizare a punctelor de trecere a frontierei prin dotarea cu laboratoare mobile de verificare a produselor petroliere şi alimentare. Valoarea proiectului este de 3,5 milioane de euro.
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni este un alt proiect al Programului operaţional comun, în valoarea de 26 de milioane de euro. Un alt proiect de importanţă strategică se referă la infrastructura de comunicaţii dintre România şi Moldova, cu un buget de 5 milioane de euro, care va asigura conectivitatea sistemelor de comunicaţii care deservesc operatorii feroviari şi facilitarea comunicării dintre autorităţi în cazuri de urgenţe.
Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 beneficiază de finanţare europeana în perioada 2007-2013 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat.