Republica Moldova va continua şi în viitor să fie expusă fluxurilor masive ale mobilităţii externe şi interne, precum şi fluxurilor financiare provenite din migraţie. Migraţia va continua să existe graţie consolidării şi restructurării sectorului agricol, care va genera surplusul de forţă de muncă, mobilitatea oamenilor de la sate spre oraşe, dar şi peste hotare în nevoia de a căuta locuri de muncă şi condiţii de trai mai bune. Acestea sunt concluziile unui studiu sociologic privind migraţia în Moldova realizat în cadrul iniţiativei NEXUS Moldova, transmite IPN.
Directorul şi fondatorul Agenţiei implementatoare IASCI, Nicolaas de Zwager, care este şi coordonatorul NEXUS Moldova, a declarat joi, 18 decembrie, că în contextul Moldovei migraţia este o oportunitate şi nicidecum o ameninţare. „NEXUS , prin cooperarea sa cu partenerii privaţi, publici şi cei din societatea civilă, lucrează direct cu migranţii moldoveni pentru a maximiza impactul de dezvoltare al migraţiei, abordând în acelaşi timp consecinţele negative asociate uneori cu migrarea oamenilor. Migraţia moldovenească, provocările şi oportunităţile acesteia sunt cu mult mai complexe decât se consideră. Este un amestec de migraţie externă, mişcare internă şi mişcări de revenire ale forţei de muncă, toate având loc într-o economie ce-şi continuă calea sa de tranziţie. Şi migraţia, în timp ce, uneori, constituie o provocare pentru persoanele şi comunităţile implicate, este o parte din această tranziţie”, a notat Nicolaas de Zwager.
Prezent la eveniment, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că relaţiile dintre UE şi Moldova în domeniul politicilor migraţioniste au constituit o parte importantă a dialogului purtat în cadrul parteneriatului pentru mobilitate şi într-un context mai larg al dialogului legat de vize. Ambasadorul a menţionat că în acest sens NEXUS se încadrează perfect în lista zecilor de proiecte bilaterale şi multilaterale care au fost deja implementate sau sunt în proces de implementare în cadrul parteneriatului.
Studiul mai denotă şi faptul că mulţi migranţi pe termen lung din Moldova păstrează un ataşament puternic pentru ţara lor de origine şi un număr semnificativ exprimă intenţia de a se întoarce odată ce reuşeşte să acumuleze suficient capital sau să îndeplinească alte obiective prioritare. Autorii cercetării consideră că printre necesităţile principale ar fi crearea oportunităţilor de angajare la scară largă, pentru că majoritatea oamenilor sunt interesaţi să fie asiguraţi cu un loc de muncă cu un salariu decent. De asemenea, este necesar de a oferi acces la finanţe pe termen lung, dar şi crearea oportunităţilor pentru investiţii viabile şi aceasta pentru că migranţii au nevoie de susţinere în realizarea obiectivelor personale.
Tot joi, a fost lansat un alt tip de centru, NEXUS Virtual – nexusnet.md. Vizitatorii acestui portal vor putea afla multe lucruri interesante şi utile, care îi vor ajuta să-şi raţionalizeze deciziile şi să acţioneze mai pregătiţi, indiferent dacă vor să plece, să rămână sau să se întoarcă de peste hotare. De asemenea, persoanele interesate, vor putea pune întrebări online, direct pe site. Devenind clientul centrului virtual NEXUS, fiecare poate fi sigur că va primi informaţii ample, veridice şi din surse autorizate, iar toate astea absolut gratuit. Mai mult decât atât, beneficiarii vor primi soluţii din partea partenerilor cu care cooperează Centrul pentru a satisface necesităţile specifice migranţilor. Fiecare caz va fi tratat în mod individual, dar rezolvat de o echipă întreagă.