Moldova va beneficia de gaze și energie electrică, indiferent de situația cu Gazprom, ministru

Dacă Gazprom va suspenda contractul cu Moldovagaz, există soluții de aprovizionare a Republicii Moldova, și după data de 1 mai, atât cu gaze naturale, cât și cu energie electrică. Declarația aparține vicepremierului Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, care precizează că se depun eforturi ca impactul asupra prețurilor să fie cât mai mic. „Vreau să vă asigur, dragi cetățeni, că, indiferent de evoluția situației de pe piața energetică, Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale și energie electrică”, a declarat Andrei Spînu într-o conferință de presă, transmite IPN.

Ministrul afirmă că, după mai multe scrisori expediate de Minister și Moldovagaz către Gazprom referitor la prelungirea termenului de planificare a plății datoriei istorice privind livrarea gazelor pe malul drept al Nistrului, până în acest moment nu există un răspuns. „Din păcate, auditul nu a putut fi realizat și nici comisia economică moldo-rusă nu s-a întrunit – cele două acțiuni fiind premergătoare și condiționând planificarea plății datoriei”, a precizat vicepremierul.

În aceste condiții, autoritățile pregătesc soluții pentru orice situații – s-a intervenit în legislație pentru ca să existe obligații clare de a stoca gaze naturale. Au fost alocați 150 de milioane de euro împrumutați de la BERD pentru crearea rezervelor de gaze naturale în vara acestui an. De asemenea, cu ajutorul partenerilor externi, întreprinderea Energocom se pregătește să poată accesa piețele internaționale. Șapte companii „seroase și cu experiență” sunt gata să livreze gaze Moldovei.

„Pentru luna mai avem alternative pentru alimentarea cu  gaze naturale. Avem 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale stocate în sistemul de transport al României și al Republicii Moldova. Menționez că necesarul de gaze al malului drept pentru luna mai este de 45 de milioane de metri cubi”, a notat vicepremierul.

Andrei Spînu susține că, în cazul în care vor fi întrerupte livrările de gaze de către partea rusă, Energocom va achiziționa gaze naturale de pe piață, având experiența crizei de gaze din luna octombrie. „Evident volatilitatea prețurilor este încă o certitudine, putând varia în mod imprevizibil, fie crescător, fie descrescător”, precizează ministrul.

Acesta s-a referit și la energia electrică în cazul în care Gazprom nu va mai furniza gaze naturale din 1 mai. Potrivit lui, dacă acest lucru se va întâmpla, nici „Молдавская ГРЭС” (Centrala de la Cuciurgan)nu va mai putea asigura cu energie electrică consumul pentru malul drept. Și  Energocom se pregătește  pentru achiziții centralizate de energie electrică. Licitația deja a fost lansată, iar ofertele sunt așteptate până pe 22 aprilie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.