Republica Moldova va avea un mecanism național de aplicare a sancțiunilor internaționale. Guvernul a avizat un proiect de lege care prevede modul în care Moldova adoptă măsuri restrictive internaționale din proprie inițiativă, precum și modul de aliniere a țării la măsurile restrictive instituite prin acte ale Uniunii Europene, acte ale altor organizații internaționale sau prin decizii unilaterale ale altor state, transmite IPN.
Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că va fi instituit un organ special destinat adoptării deciziilor interne de punere în aplicare a măsurilor restrictive. Este vorba despre Consiliul interinstituțional de supervizare, care va coordona activitatea celorlalți actori implicați în acest mecanism.
Acesta va fi condus de prim-ministrul Republicii Moldova, iar în componența lui vor intra conducătorii principalelor autorități și instituții publice cu atribuții legale în domeniile conexe obiectului prezentului proiect. „Prin adoptarea prezentului proiect, autoritățile publice naționale, în contextul aderării la Uniunea Europeană, dar și a necesității de a crește mecanismul național de protecție, vor obține un instrument legal care va servi drept sprijin și punct de orientare”, a notat ministra justiției.
Proiectul de lege urmează să fie consultat și pe platformă parlamentară. Până la aprobare, va fi consultat și cu Comisia Europeană.