Moldova va atinge cota de 40% femei candidate la funcția de primar în 2031, constatări

196 de femei au ajuns primare în urma alegerilor locale generale din acest an, comparativ cu 185 – la scrutinul din 2015. Alina Andronache, coordonatoare de programe în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus, la o conferință de presă la IPN, că, analizând tendințele ultimelor trei scrutine, se poate constata că Republica Moldova va atinge cota de 40% femei candidate la funcția de primar peste trei cicluri electorale, adică în 2031, actualmente proporția fiind de 27,1%.

Cele mai multe femei candidate la funcția de primară, dar și consilieră municipală/locală, au fost desemnate de către partidele politice. În pofida faptului că au fost introduse prevederi de plasament, formațiunile politice continuă să desemneze femeile pe locuri mai puțin eligibile. Ponderea femeilor care candidează independent rămâne mică, deoarece nu cred că vor reuși fără sprijinul politic al unui partid, menționează Alina Andronache, coordonatoare de programe în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Andrei Brighidin, director evaluare și dezvoltare în cadrul Fundației Est-Europene, a menționat că în Republica Moldova femeie reprezintă peste 50% din numărul populației. Cu regret, acestea rămân subreprezentate în toate sferele de activitate din țară. „Situația, deși s-a schimbat, încă mai există spațiu pentru îmbunătățire”, a spus Andrei Brighidin.

Natalia Covrig, coordonatoare de programe în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a declarat că alegătorii încă mai preferă pentru funcțiile elective mai mult bărbații. Totuși, în ultimii zece ani s-a schimbat mult percepția cetățenilor față de implicarea femeilor în politică, fapt care lasă speranța că în câțiva ani am putea avea o mare mai prezență a femeilor în procesul decizional.

Expertul în domeniul analizelor statistice, Vasile Cantarji, a menționat că prezenta femeilor, în raport cu bărbații, în cadrul dezbaterilor electorale desfășurate în perioada 19 septembrie-19 octombrie 2019 a fost una puternic inechitabilă. Or prezența femeilor și bărbaților în politică este influențată inclusiv de mass-media.

Monitorizarea alegerilor din perspectiva de gen s-a desfășurat în cadrul proiectului „Susținerea liberalismului își participării femeilor la luarea deciziilor în Republica Moldova”, implementat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în parteneriat cu UN Women şi finanțat de Suedia și UN Women.

  • Alina Andronache despre femeile primare candidate
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.