Moldova urcă o treaptă în Raportul Global al Competitivității

Republica Moldova urcă o treaptă în Raportul Global al Competitivității 2018, ocupând poziția a 88-a din 140 de state și acumulând un scor de 55,5 puncte din 85,6 posibile, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Institutului de Cercetări Economice și Studii Europene al ASEM, care este partenerul oficial pentru Republica Moldova al Forumului Economic Mondial, se menționează că Republica Moldova a înregistrat punctaje mai bune la pregătirea tehnologică, dinamismul afacerilor, eficiența pieței muncii, educație și abilități, infrastructura etc. Cel mai slab punctaj l-a obținut la capacitatea inovațională şi gradul de sofisticare a pieței financiare.

Primele poziții în clasament sunt ocupate de SUA, Singapore, Germania, Elveția, Japonia, Olanda. Dintre statele Europei de nord, Finlanda și Norvegia au înregistrat ameliorări spectaculoase ale competitivității lor, față de anii precedenți, fiind poziționate pe locurile 11 și, respectiv, 16. România a înregistrat o ameliorare a competitivității cu 16 poziții față de raportul anterior, plasându-se pe locul 52.

Dintre statele membre ale CSI, în comparație cu Republica Moldova, sunt mai puțin competitive Kârgâzstan (poziția 97) și Tadjikistan (102). Față de anul precedent, înrăutățiri ale competitivității au înregistrat Federația Rusă (poziția 43, față de 38) și Georgia (poziția 66, față de 67).

Poziția unui stat după Indicele Global al Competitivității este calculată în baza a 110 indicatori, grupați în 12 piloni ai competitivității.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.