Moldova trece la ora de vară

În ultima duminică a lunii martie, ceasul este mutat cu o oră înainte. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 2 va deveni 3, transmite IPN.

Contactată de IPN, Anna Gavriliuc, doctor în psihologie, a spus că schimbarea orei influenţează diferit oamenii. Unele persoane nu sesizează deloc această schimbare şi aici e vorba, mai ales, de persoanele care lucrează în ture de noapte. De obicei, se adaptează mai greu persoanele care suferă de afecţiuni cronice. Această schimbare poate provoca nervozitate, oboseală, irascibilitate, iar ca urmare apar dureri de cap, tensiune arterială crescută etc. Mai dificil se adaptează şi copiii care au un regim fix. În acest sens, se recomandă ca trezirea să aibă loc mai devreme treptat, pornind de la 5-10 minute. Acest lucru ajută la adaptarea mai rapidă la schimbarea orei.

Ora de vară este cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă. În lunile de vară ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală, în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.