Moldova trebuie să convingă fiecare stat membru UE că merită să înceapă negocierile de aderare, vicepremier

Republica Moldova are o acum o mare oportunitate, dar și responsabilitate în ceea ce privește politica externă, întrucât trebuie să convingă instituțiile europene și pe fiecare stat membru al UE în parte că merită să înceapă negocierile de aderare. Declarațiile au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, în cadrul unei conferințe de presă unde a trecut în revistă evenimentele importante de politică externă din ultimele câteva săptămâni, transmite IPN.

Nicu Popescu spune că acum, la fiecare etapă, Republica Moldova trebuie să convingă instituțiile europene și absolut fiecare stat al UE cât de corecte, cât de realiste sunt schimbările și pașii întreprinși pe drumul de aderare la Uniunea Europeană. „Este important să avem un dialog constant, deschis cu absolut fiecare stat membru al UE. Cu acest scop, pe parcursul lunii iunie am întreprins mai multe vizite pentru a continua să convingem fiecare stat al UE că Republica Moldova către sfârșitul acestui an va merita să fie invitată să înceapă negocierile de aderare la UE”, a declarat Nicu Popescu.

Potrivit  vicepremierului, este momentul marilor oportunități. Doar în ultimele luni s-au accelerat unele proiecte de cooperare și politici europene. UE a aprobat recent un nou regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, iar ca rezultat în luna mai (a acestui an) mai mulți indivizii au fost incluși în această listă de sancțiuni europene. „La sfârșitul lunii mai, împreună cu UE am inaugurat o misiune civilă de parteneriat care va ajuta autoritățile noastre să fortifice instituțiile responsabile de securitatea statului, inclusiv prin dezvoltarea capacităților noastre de a rezista în fața amenințărilor hibride”, a spus Nicu Popescu.

Vicepremierul a adăugat că o mare realizare o reprezintă și încheierea acordului dintre operatorii de telefonie mobilă dintre Republica Moldova cu mai mulți parteneri europeni. Ca urmare a acestui acord, începând cu 1 ianuarie anul viitor, cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în  cea mai mare parte a statelor UE vor beneficia de tarife mult mai avantajoase la roaming și treptat acele tarife vor fi eliminate.

De asemenea, Nicu Popescu a declarat că săptămâna viitoare va avea loc Summitul NATO și în cadrul acestui summit va avea loc și o reuniune ministerială la care este invitată Republica Moldova. „Pentru țara noastră parteneriatul cu NATO este foarte important, este un parteneriat pozitiv, care ne permite să menținem Republica Moldova în condiții de pace, de calm. Lucrăm cu NATO pentru a fortifica capacităților noastre” a spus el, menționând că „NATO este o organizație care, împreună cu UE, a asigurat pacea pe continentul european în ultimii 70 de ani. Sunt două organizații care au asigurat, asigură și vor asigura pacea în spațiul euroatlantic”, a declarat Nicu Popescu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.