Moldova speră că va mai contracta un împrumut de la BM de 20 mln dolari

Consiliul de directori al Băncii Mondiale (BM) ar putea să decidă, în luna mai, acordarea unui credit de 20 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru restructurarea Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) a municipiului Chișinău. „Există toate șansele ca acest lucru să se întâmple”, a spus vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, într-o emisiune la Radio Moldova, transmite IPN.

Potrivit oficialului, este important să se reuşească înregistrarea, până în luna martie, a noii întreprinderi SA „Termoelectrica”, după fuzionarea societăților pe acțiuni CET-1, CET-2 și „Termocom”. „Este adevărat că acest credit nu va mai fi acordat în condiții atât de favorabile precum cele ale Asociației Internaționale pentru Dezvoltare. Dar, oricum, vor fi condiții bune”, a menţionat vicepremierul.

În această săptămână, au avut loc adunările generale ale acționarilor CET-1 şi CET-2, care au aprobat decizia de fuzionare și documentele de constituire a noii societăţi. Întreprinderea va prelua activităţile şi va continua producerea, distribuția şi furnizarea energiei termice consumatorilor din Chişinău. Următorul pas este aprobarea hotărârii de fuziune de către acționarii SA „Termocom”. Dacă până la 31 decembrie nu va exista certitudine privind finalizarea procedurii de reorganizare, creditorii „Termocom” vor avea dreptul să ceară lichidarea juridică a întreprinderii.

Valeriu Lazăr spune că pozițiile Guvernului și Consiliului municipal Chişinău s-au apropiat în ultimul timp. „Consiliul municipal a votat ce a votat și Guvernul, dar suplimentar a pus și condiții care, în opinia noastră, contravin legislației. Juriștii pe care ni i-a pus la dispoziție Banca Mondială analizează această decizie. Ei zic că vor fi acceptate toate formulele care nu contravin legii, iar de cele ce contravin se va face abstracție și se va merge mai departe”, a menţionat vicepremierul.

Reorganizarea sistemului termoenergetic din Chișinău a fost inițiată în vederea atragerii investițiilor în noua întreprindere pentru reducerea pierderilor și asigurarea unor servicii calitative. Un alt scop este de a soluționa problema datoriilor de 2,5 miliarde lei, acumulate de SA Termocom față de furnizorii săi și, pe lanț, față de furnizorul de gaze naturale din Federația Rusă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.