Moldova şi Ucraina vor solicita prelungirea mandatului Misiunii EUBAM

Moldova şi Ucraina sunt la etapa finalizării procedurilor juridice pentru a solicita prelungirea mandatului Misiunii EUBAM, care expiră în anul viitor. Informaţia a fost comunicată în conferinţa de presă după finalizarea celei de-a 23-a reuniuni a Consiliului coordonator al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina, transmite IPN.

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, a remarcat că prelungirea misiunii EUBAM este necesară, iar părţile vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a solicita Uniunii Europene prelungirea acesteia. Potrivit oficialului, UE este dispusă să majoreze prezenţa EUBAM în Moldova prin deschiderea unui oficiu al misiunii la Chişinău, astfel populaţia va cunoaşte mai bine despre activităţile acesteia. Iulian Groza a adăugat că EUBAM este, probabil, cea mai reuşită activitate a Uniunii Europene în Moldova şi Ucraina.

Volodymyr Bachynsky, şeful Delegaţiei ucrainene în consiliul coordonator al Misiunii EUBAM, a spus că ambele părţi îşi doresc prelungirea mandatului misiunii, care se încheie la 1 decembrie 2015, şi vor lucra pentru a pregăti solicitările în acest sens. Totodată, Bachynsky a subliniat că activităţile reuşite ale misiunii fac să se creadă că prelungirea mandatului pentru încă 4 ani va avea efect pozitiv.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că Misiunea EUBAM va încerca să găsească soluţii pentru ca cetăţenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului să beneficieze de prevederile Zonei de comerţ liber dintre Moldova şi UE.

La reuniune s-a discutat şi despre posibilitatea ca Misiunea EUBAM să ajute la identificarea soluţiilor pe diferite domenii de neînţelegere între Chişinău şi Tiraspol.

Şeful Misiunii EUBAM, Francesco Bastagli, a spus că EUBAM va acorda deja mai puţină atenţie dezvoltării relaţiilor bilaterale şi cooperării dintre Moldova şi Ucraina, dar se va axa pe acordarea de asistenţă pentru a mări securitatea la frontieră pentru ca ţările să facă faţă provocărilor când mandatul misiunii va fi încheiat.

Jan Tombinski, şeful Delegaţiei UE la Kiev şi preşedintele reuniunii care a avut loc la Chişinău, a menţionat că au fost realizate progrese semnificative în demarcarea frontierei moldo-ucrainene, rămânând un segment scurt nedemarcat, dar după şedinţa grupului comun privind demarcarea, care va avea loc în octombrie, speră că procesul se va încheia.

Misiunea EUBAM a fost lansată pe 30 noiembrie 2005, la solicitarea preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucrainei. Este unica de acest fel în spaţiul CSI, având menirea să contribuie la dezvoltarea procedurilor de gestionare a frontierei, care să corespundă standardelor UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.