Republica Moldova și Ucraina au un dușman comun – Federația Rusă. Ultima folosește orice ocazie pentru a controla anumite procese interne în țările post-sovietice, inclusiv în Moldova și în Ucraina. Ambele state luptă cu Kremlinul, însă, pentru a avea efecte mai bune, ele trebuie să se unească. Declarații în acest sens au fost făcute de invitații mesei rotunde cu tema: „ Influența rusă asupra situației din Moldova: aspectul politic și de securitate”, transmite IPN.
Dmitrii Levus, reprezentant al Inițiativei obștești „Янтарный путь”, a remarcat că principala problemă este influența factorului rus asupra celor două țări pentru a limita integrarea europeană, prin războiul pe care-l duce Rusia în Ucraina, dar și prin ocuparea regiunii transnistrene a Moldovei. Principalul scop al Kremlinului este de a crea haos.
Directorul Fundației de caritate „Accent”, Oleg Lisnii, a remarcat că Rusia manifestă unele complexe psihologice, printre ele fiind complexul Napoleon, doar că el nu e clasic, dar geopolitic. Rusia suferă pentru că a pierdut statutul de superputere, de aceea încearcă prin orice mijloace să demonstreze întregii lumi, dar și dușmanului ei de moarte – SUA, că poate din nou să concureze. Rusia vrea să facă acest lucru prin controlul asupra țărilor post-sovietice, dar asta înseamnă că și Moldova, și Ucraina trebuie să se pregătească, deoarece se află în zona reală a riscului. Rusia, în orice moment, poate ataca. Acest atac poate fi și politic, și militar.
Andrei Andrievski, redactorul portalului AVA.MD, a remarcat că Moldova este mult mai afectată de influența externă a Rusiei, iar Ucraina mai puțin pentru că a învățat cum să se apere, pe când Moldova nu a făcut-o. El spune că Rusia a început să corupă Republica Moldova prin coruperea clasei politice, mass-media, a liderilor de opinie. În opinia sa, Rusia nu are nevoie de controlul total asupra Republicii Moldova, așa cum este în regiunea transnistreană. Îi este mai convenabil ca aici să fie permanent haos. Andrei Andrievski crede că e nevoie de o strategie comună moldo-ucraineană, pentru o anumită perioadă de timp. Documentul trebuie să fie elaborat de persoane care se pricep în securitate și nu doar, a mai spus redactorul portalului AVA.MD.
Analistul politic Anatol Țaranu este de părere că Moldova și Ucraina au multe interese comune. Federația Rusă practic a făcut așa că a apropiat foarte mult interesele ambelor state. Acest lucru este legat de politica agresivă pe care Rusia o duce în Ucraina și Moldova, în regiunea de est a Ucrainei și în regiunea transnistreană. Dacă Republica Moldova a pierdut războiul cu această țară, după conflictul din regiunea transnistreană, atunci Ucraina nu a pierdut războiul pe care-l duce Rusia pe teritoriul ei. Potrivit analistului politic, a venit timpul ca între Moldova și Ucraina să fie încheiat un acord de relații speciale, unde să fie incluse lucruri principiale.
Deputatul Oazu Nantoi, a spus că în Moldova, la capitolul relații cu Rusia, se observă un teatru al absurdului. Malul stand al Nistrului este ocupat de Federația Rusă, dar în același timp, Moldova a cedat în fața Rusiei, încă pe 21 iulie 1992, când a fost semnată acea înțelegere dintre Snegur și Elțîn, în care Moldova a fost de acord să legitimeze formațiunile ilegale ruse în calitate de participanți la misiunea de pacificare.
Politologul ucrainean Nikolai Davîdiuc consideră că orice probleme în relația dintre Moldova și Ucraina vor fi, în primul rând, în avantajul Federației Ruse. Acum nu există divergențe care ar duce la anumite neînțelegeri. Faptul că Moldova și Ucraina se află în aceeași corabie geopolitică și că au doi dușmani comuni poate doar să întărească cele două state. Dușmanii comuni sunt Kremlinul cu ambițiile sale, dar și sărăcia. În acest sens, sarcina țărilor este de a se uni în ceea ce privește politicile de securitate, dezvoltare regională, dar și colaborare politică.
Masa rotundă „ Influența rusă asupra situației din Moldova: aspectul politic și de securitate” a fost organizat de Fundația de caritate „Accent”, Centrul de cercetare publică „Meridianul ucrainean” și Inițiativa obștească „Янтарный путь”.