Moldova şi Ucraina pot depăşi prin conlucrare provocările asemănătoare, ambasador

În faţa Moldovei şi Ucrainei stau provocări în mare parte asemănătoare, care pot fi depăşite conlucrând, a declarat ambasadorul ucrainean în Moldova, Ivan Gnatishin, într-un interviu pentru Agenţia de presă ucraineană Ukrinform, cu prilejul aniversării a 25-a a independenţei, marcate de cele două state la trei zile distanţă, transmite IPN.

Diplomatul a remarcat că Moldova şi Ucraina au parcurs practic aceeaşi cale spre independenţă şi acum au de depăşit provocări asemănătoare – restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale, consolidarea societăţii, depăşirea problemelor specifice perioadei de tranziţie, renunţarea la iluziile legate de trecutul sovietic şi combaterea influenţelor din exterior.

Şi dacă modelul de creare a unui stat democratic, cu o economie modernă, este prezentat în Acordul de Asociere cu UE, atunci în ceea ce priveşte problemele de securitate şi reintegrare este nevoie să facem schimb de experienţă şi să identificăm în comun soluţii, a notat ambasadorul.

Ivan Gnatishin a mai spus că Ucraina este recunoscătoare conducerii şi poporului Republicii Moldova pentru susţinerea tendinţelor democratice ale Ucrainei, a suveranităţii şi integrităţii ţării. Ambasadorul a remarcat că experţii guvernamentali şi organizaţiile obşteşti din cele două state îşi consolidează eforturile în lupta cu propaganda rusească, dezinformarea, mai ales în cadrul conferinţelor internaţionale şi întâlnirilor la nivel de experţi. Este important să fie continuată această practică şi să fie căutare noi posibilităţi de interacţiune, a declarat diplomatul.

Cât priveşte problematica transnistreană, Ivan Gnatishin a menţionat că Ucraina susţine îndeplinirea necondiţionată a deciziei summitului de la Istanbul de evacuare a armamentului şi tehnicii militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. „Ne îngrijorează cantitatea acestei „averi” în depozitele de lângă localitatea Colbasna din regiunea transnistreană ( 20 de mii de tone, potrivit unor estimări). În cazul tratării cu neatenţie a acesteia pot exista consecinţe triste la nivel regional”, a menţionat diplomatul.

Ivan Gnatishin a spus că  Ucraina susţine cerinţele Chişinăului de modificare a statutului trupelor de pacificatori din regiune – din miliari într-o misiune civilă cu mandat internaţional. Ucraina insistă pe asigurarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi pe necesitatea acordării regiunii transnistrene a unui statut juridic special în componenţa Republicii Moldova. Formula de federalizare a Republicii Moldova nu este cea potrivită pentru că ar putea avea consecinţe distructive pentru ţară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE