Moldova și Ucraina liberalizează transportul auto și aerian

Transportul auto și aerian dintre Republica Moldova și Ucraina va deveni mai liberalizat după ce joi, 12 aprilie 2018, guvernele celor două state au semnat două documente pe filiera comunicaţiei internaţionale auto și a serviciilor de transport avia, transmite IPN, cu referire la un comunicat al Guvernului.

În domeniul transportului auto a fost semnat Protocolul de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei din 20 martie 1993. Modificările au fost necesare în contextul în care volumul de import și export de mărfuri dintre Republica Moldova și Ucraina este în continuă creștere. În consecință, transportul internațional de mărfuri, atât în regim bilateral, cât și în tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III şi mai sus, se va face fără deținerea autorizațiilor corespunzătoare pentru efectuarea transportului internațional.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind serviciile aeriene urmează să reglementeze serviciile de transport de persoane şi mărfuri dintre cele două state cu mijloace de transport avia. Documentul substituie Acordul dintre Moldova și Ucraina cu privire la serviciile aeriene, din 20 martie 1993. Noile prevederi vor crea condiții pentru dezvoltarea transportului aerian conform standardelor internaționale, vor facilita activitatea operatorilor aerieni, creând premise pentru creșterea numărului de companii aeriene care vor opera zboruri între cele două țări. În context, sporirea nivelului de competiție pe piața serviciilor aeriene va genera o calitate mai bună a serviciilor prestate și va contribui la reducerea prețurilor la biletele de avion.

Tot joi, a fost semnat Memorandumul de cooperare dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și Ministerul Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei privind acțiunile comune pentru asigurarea proceselor de integrare europeană, în vederea funcționării sincrone a sistemelor energetice ale celor două state cu sistemul Uniunii Transportatorilor Energetici Europeni (ENTSO-E).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.