Moldova și Lituania marchează 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

Moldova și Lituania marchează 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. În cadrul unui eveniment organizat la Ambasada Lituaniei la Chișinău, ambasadorul Rimantas Latakas a menționat că această colaborare, care a fost stabilită acum 25 de ani, a fost una prietenoasă, una fermă și nu s-a referit doar la relații diplomatice, întruniri de diferite niveluri, ci și a cuprins și domenii precum ar fi și arta, știința, cultura, ocrotirea sănătății. Totodată, cu ocazia aniversării a 25-a, Poșta Moldovei a emis un timbru poștal și o ștampilă dedicate aniversării, transmite IPN.

Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, a declarat în cadrul evenimentului că iulie 1992 este perioada când au fost lansate relațiile diplomatice între cele două state suverane și independente. Din 2006, odată ce s-au înființat acele reprezentanțe diplomatice la Vilnius și la Chișinău, aceste relații de cooperare au devenit și mai dinamice. Oficialul a menționat că Lituania oferă o importanță mare faptului că Republica Moldova este membră a Parteneriatului Estic.

„Lituania sprijină întrutotul Republica Moldova în alegerea sa de aderare la spațiul european și integrare în spațiul politic și economic al Uniunii Europene. Lituania împărtășește acea experiență de integrare europeană pe care a avut-o prin diferite proiecte de cooperare ce țintesc dezvoltarea țării și consolidarea instituțiilor democratice. Beneficiul ambelor națiuni este principiul pe care se bazează această cooperare și tendința este ca această relație să fie consolidată, bazată pe înțelegere, deschidere și respect reciproc”, a spus ambasadorul.

Viceministrul afacerilor externe Lilian Darii a declarat că astăzi este o zi importantă pentru ambele state, când este celebrată în mod oficial aniversarea a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice. „În această zi ne aducem aminte și de perioada 1989-1991 atunci când și Lituania și Republica Moldova au trecut printr-o perioadă de afirmare națională care a condus la redobândirea în cazul Lituaniei și la dobândirea de către Republica Moldova a independenței”, a notat viceministrul.

Lilian Darii consideră că în acea perioadă poporul moldovenesc se uita cu simpatie la poporul lituanian care lupta pentru independență. Și, cu siguranță, și poporul lituanian urmărea evenimente de la Chișinău, iar la una dintre manifestările importante a năzuințelor acestui popor, din Piața Marii Adunări Naționale, au fost prezenți și reprezentanți ai Lituaniei. Viceministrul a mai spus că istoria acestor relații s-au bazat pe respect reciproc și interes comun, iar autoritățile de la Chișinău întotdeauna s-au bucurat pentru rezultatele pe care le-a obținut Lituania. Potrivit lui, Lituania a reușit să se modernizeze astfel încât să devină membru UE și al Alianței Nord-Atlantice. Iar Republica Moldova a simțit pe parcursul acestor ani sprijinul lituanian, inclusiv cu sprijinul Lituaniei a reușit să semneze Acordul de Asociere cu UE, iar în continuare se bucură de suport pentru realizarea prevederilor din acest acord european. În opinia sa, realizarea acestora va apropia Republica Moldova de UE.

Poșta Moldove a confecționat și lansează în circuitul poștal un timbru poștal și o ștampilă poștală specială consacrată celei de-a 25-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state. Victoria Tănase, șef secție din cadrul întreprinderii, a menționat că ștampila este aplicată practic pe toate plicurile emise, care conțin  drapelele a 50 de state cu care Republica Moldova a încheiat în anul 1992 relații diplomatice. Ștampila va circula în întreaga lume și va transmite mesajul că Republica Moldova marchează un asemenea eveniment. Pe ștampilă este reprezentată Cetatea Tighina din Republica Moldova și Castelul Trakai din Lituania.

  • lilian darii despre relatiile diplomatice dintre republica moldova si lituania.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.