Moldova şi China îşi propun să faciliteze procedurile la perfectarea vizelor turistice

Republica Moldova şi China discută despre facilitarea procedurilor la perfectarea vizelor turistice, precum şi despre optimizarea pachetului de documente solicitate, pentru impulsionarea turismului şi investiţiilor chineze în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat la cea de-a 3-a rundă de consultări moldo-chineze în domeniu consular, la nivelul ministerelor de externe a celor două ţări, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Părţile au convenit să extindă agenda consulară bilaterală, prin efectuarea schimburilor de experienţă privind funcţionarea şi interacţiunea serviciilor consulare. O atenţie sporită a fost acordată completării şi reactualizării bazei juridice în domeniul consular şi asistenţei juridice. În context, părţile au subliniat necesitatea păstrării dinamicii ascendente a dialogului moldo-chinez în domeniul afacerilor consulare.

De asemenea, oficialii au făcut o evaluare a rezultatelor rundei precedente de consultări de la Chişinău. Părţile au constatat că, urmare a dialogului bilateral, pe parcursul anului 2013 au fost eliminate vizele pentru paşapoartele diplomatice şi de serviciu moldoveneşti pentru Regiunea Administrativ Specială Hong-Kong, precum şi pentru paşapoartele ordinare moldoveneşti pentru Regiunea Administrativ Specială Macao. De asemenea, posesorii paşapoartelor eliberate de cele două entităţi administrative chineze au fost scutiţi de necesitatea deţinerii unei vize de scurtă şedere pentru Republica Moldova.

Următoarea rundă de consultări se va desfăşura la Chişinău, pe parcursul anului 2015.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.