Moldova și Cehia vor aprofunda cooperarea pe dimensiunea economică și de reformare a sectorului de apărare

Relațiile dintre Republica Moldova și Republica Cehă devin tot mai puternice și vor fi consolidate în continuare. Declarații în acest sens au fost făcute de premierii celor două țări, Dorin Recean și Petr Fiala, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că pe parcursul ultimilor ani Republica Moldova a beneficiat de 50 de proiecte în diferite domenii susținute de Cehia, în valoare de 14 milioane de euro. Și că acum se deschid noi oportunități, „în special de creștere a schimburilor comerciale în domenii cum ar fi energetică, IT, infrastructură, dar și un domeniu important cum ar fi orașe inteligente”. „Avem deja exemple foarte bune de colaborare și îmi exprim încrederea că vom putea să avansăm în toate domeniile”, a declarat premierul moldovean.

Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, a declarat că țara sa sprijină în continuare calea Republicii Moldova de aderare la UE și ajutorul oferit de NATO. „Sprijinim și apreciem toate eforturile Republicii Moldova care sunt îndreptate spre realizarea reformelor”, a menționat premierul ceh.

Republica Cehă va sprijini Republica Moldova în demersul său de reformare a forțelor apărării. „Cunoaștem că urmează a fi instalat un nou radar pentru supraveghere aeriană a spațiului aerian al Republicii Moldova, iar în august vom deschide un nou oficiu pentru un atașat militar al Cehiei în Moldova pentru a putea aprofunda cooperarea în domeniul apărării. Sunt multe domenii în care putem să colaborăm în continuare. Energia este un sector în care putem să extindem cooperarea. Noi deja avem companii tehnice care sunt prezente pe piața Republicii Moldova și sunt foarte active, dar există și alte posibilități”, a declarat prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala.

Legat de integrarea europeană, prim-ministrul Republicii Cehe a spus că procesul de reforme pe care Republica Moldova trebuie să-l parcurgă nu este o sarcină ușoară. „Nimeni nu se așteaptă ca totul să fie perfect de la bun început, 100% de succes nu pot fi obținute imediat, însă pe măsură ce veți avansa spre UE va trebui să întreprindeți pași concreți pentru reforme.”

La rândul său premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că „Republica Moldova și-a asumat să îndeplinească nouă condiționalități care au fost agreate cu UE. Ele, în majoritatea lor, sunt deja executate și până la raportul din iunie în Comisia Europeană vor fi executate în totalitate. În paralel, Republica Moldova a format 35 de grupuri pentru ca să facă ajustarea legislației, ajustarea instituțiilor, ajustarea normelor și implementarea acestor ajustări în practică pe cele 33 de capitole din acquis-ul comunitar, plus alte două legate de dezvoltarea economică și dezvoltarea politică, în așa fel încât în raportul comisiei din octombrie, comisia să recomande trecerea la următoarea etapă, adică la cea a negocierii aderării la UE”, a declarat Dorin Recean. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.