Moldova și Cehia tind spre o colaborare mai strânsă în sectorul medical

Reprezentanții mai multor companii cehe care produc și exportă echipamente medicale  au venit la Chișinău pentru a discuta posibilitățile de colaborare cu instituțiile medicale din Republica Moldova. La conferința care are loc la Palatul Republicii participă și viceministrul sănătății al Republicii Cehe, Radek Policar, aflat într-o vizită la Chișinău, transmite IPN.

Radek Policar a declarat în deschiderea evenimentului că Moldova este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai Cehiei și se simte mândru că pe parcursul anilor colaborarea devine tot mai strânsă.

„Sunt mândru că am reușit să obținem niște cifre impunătoare în ceea ce privește proiectele implementate începând cu anul 2006, aceste activități au reușit să consolideze relațiile economice și politice ale țărilor noastre. În Cehia, serviciile medicale sunt dintre cele mai bune din lume. Avem servicii medicale de înaltă calitate deoarece și echipamentele de care dispunem sunt de înaltă performanță. Suntem una dintre țările care au o tradiție lungă în tratarea bolilor oncologice. Avem o experiență foarte mare în domeniul sănătății publice, atât pe domeniile de prevenire, cât și cele de tratare. Companiile noastre sunt capabile să concureze cu companiile internaționale”, a declarat Radek Policar.

Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău, Stanislav Kázecký a ținut să menționeze că obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE înseamnă colaborare cu țările europene.

„Acest eveniment confirmă încă o dată că nu este doar interesul Moldovei pentru UE, dar și țările europene manifestă interes pentru Republica Moldova. În cazul dat vorbim despre interesul Republicii Cehe pentru viitorul Republicii Moldova. Republica Cehă dedică în fiecare an de la 3 la 4 milioane de euro pentru diferite proiecte de dezvoltare. Sunt foarte fericit că anume sectorul medical a fost abordat de o manieră foarte serioasă în anii precedenți. Acest lucru confirmă încă o dată că achizițiile de echipamente medicale au fost o prioritate. Nu este vorba doar de un sprijin din partea statului. Și întreprinderi private au făcut donații, de exemplu, paturi pentru spitale. Așa că nu doar la nivel de stat este oferit suport, dar și companiile private sunt deschise să ajute Republica Moldova”, a declarat Stanislav Kázecký.

Conferința este organizată de Ambasada Cehiei în Republica Moldova, în colaborare cu Asociația Producătorilor și Furnizorilor de Dispozitive Medicale din Republica Cehă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.