Moldova şi Belarus au semnat 6 acorduri

Republica Moldova şi Belarus au semnat 6 acorduri în cadrul vizitei preşedintelui Alexandr Lukaşenko la Chişinău. Cei doi şefi de stat au remarcat că relaţiile bilaterale sunt foarte bune şi că se urmăreşte intensificarea lor, mai ales pe plan economic, transmite IPN.

Documentele semnate sunt: Declaraţia comună a celor doi preşedinţi, Tratatul interstatal privind transferul persoanelor condamnate, Acordul de colaborare între camerele de comerţ şi industrie ale celor două state, Planul de consultări între ministerele de externe pentru anii 2015-2017, Lista mărfurilor livrate de către întreprinderi în cadrul cooperării de producere şi Planul de acţiuni pentru anii 2015-2016 de cooperare între Primăria municipiului Chişinău şi Primăria oraşului Minsk.

Preşedintele Nicolae Timofti a remarcat că negocierile cu omologul său din Belarus  au avut loc într-o atmosferă caldă, constructivă şi în deplină înţelegere, demonstrând nivelul înalt al relaţiilor dintre Republica Moldova şi Republica Belarus, relaţii bazate pe prietenie, încredere şi sprijin reciproc. „În cadrul întrevederii, am discutat în mod concret perspectivele realizării unor proiecte comune în complexul agroindustrial, domeniile energeticii, transportului electric şi infrastructură. Au fost examinate, în special, probleme ce ţin de sporirea livrărilor de produse agricole, pomi-legumicole şi vinicole moldoveneşti în Republica Belarus. De asemenea, am discutat despre extinderea cooperării în sfera de producţie, având în vedere necesităţile crescânde ale economiei moldoveneşti de tehnică agricolă şi ale oraşelor – de noi troleibuze şi autobuze de producţie bielorusă”, a comunicat preşedintele moldovean.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că forumul oamenilor de afaceri din cele două ţări, care a avut loc astăzi, 24 septembrie, la Chişinău, înţelegerile convenite şi contractele care au fost semnate vor da un nou impuls colaborării. „Partea moldovenească va contribui la aceea ca reprezentanţii întreprinderilor din Belarus să se simtă confortabil şi stabil în Moldova, iar investiţiile bieloruse să fie sigure şi încununate de succes. În cadrul negocierilor, am relevat necesitatea de a aprofunda cooperarea interregională, prin realizarea unor programe comune la nivel regional, şi de a continua organizarea şi desfăşurarea zilelor culturii ambelor noastre ţări”, a mai spus Nicolae Timofti.

Omologul său, Alexandr Lukaşenko, a remarcat că Moldova este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai ţării sale, ocupând locul 5 după volumul de comerţ, iar anul trecut schimbul comercial a fost de 360 de milioane de dolari. Ambele părţi tind să majoreze acest schimb până la cifra de un miliard de dolari anual.

Preşedintele Republicii Belarus a adăugat că respectă decizia Moldovei de a semna şi a ratifica Acordul de Asociere cu UE şi nu va întreprinde măsuri pentru a introduce bariere în calea comerţului bilateral, iar dacă unele prevederi ale acordului dat nu vor corespunde intereselor poporului din Belarus totul va fi explicat calm de către autorităţile statului, fără a se recurge la acţiuni unilaterale. Alexandr Lukaşenko e de părere că se exagerează gravitatea sancţiunilor şi embargourilor impuse de Rusia Moldovei şi crede că producătorii moldoveni, pur şi simplu, trebuie să depună mai mult efort pentru a-şi reorienta comerţul. Lukaşenko consideră că este benefic faptul că Moldova are Zonă de comerţ liber cu UE. Companiile moldo-bieloruse, de exemplu pentru asamblarea tractoarelor, vor putea să-şi comercializeze producţia pe piaţa UE, având astfel beneficii ambele părţi.

În încheiere, Alexandr Lukaşenko l-a invitat pe preşedintele Nicolae Timofti într-o vizită oficială la Minsk. Vizita oficială a preşedintelui Republicii Belarus în Republica Moldova continuă şi mâine.

  • nicolae timofti despre discutiile cu omologul sau belarus.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.