Moldova și-a mobilizat eforturile de securitate și apărare pe fundalul războiului din Ucraina

Pe fundalul războiului agresiv al Federației Ruse în Ucraina, Republica Moldova și-a mobilizat eforturile de reformare a sectorului de securitate și apărare, unde s-a evidențiat rolul important al Uniunii Europene, a remarcat Elena Mârzac, directoare executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, în cadrul unei conferințe de presă la IPN la care a fost prezentat progresul Republicii Moldova în Parteneriatul Estic 2023.

Potrivit Elenei Mârzac, acest format de Parteneriat Estic a avut, în primul rând, obiectivul de a promova valorile democratice, europene, stabilitatea, securitatea și să coaguleze o zonă de securitate care să reziste pericolului care vine din partea Federației Ruse. Parteneriatul Estic a creat baza ca să se poată dezvolta țările în dezideratul de integrare europeană. Acest format a vizat și subiecte ce țin de securitate, chiar dacă nu erau direct stipulate.

Directoarea executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare consideră că datorită vitejiei ucrainenilor, dar și asistenței Occidentului în a face față agresiunii ruse, Moldova acum nu se mai confruntă cu acest atac hibrid al Federației Ruse. Experta a evidențiat importanța colaborării între Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic în contracararea amenințărilor hibride ale Federației Ruse, cărora sunt supuse toate țările, cu excepția Belarusului.

Elena Mârzac spune că Uniunea Europeană în ultimul an s-a manifestat ca un furnizor de securitate. Ea a remarcat succesul în avansarea managementului frontierelor cu ajutorul UE. Strategiile de dezvoltare în domeniul afacerilor interne au fost elaborate, s-a asigurat reziliența la criza refugiaților cu ajutorul UE.

În ceea ce privește politica de securitate, Republica Moldova s-a angajat și a înțeles importanța reformării sectorului. Se observă creșterea bugetului pentru apărare, avansarea diplomației militare, atragerea investițiilor în domeniu. De asemenea, a fost deschis un centru de comunicare strategică și dezinformare, activitatea căruia va fi susținută de misiunea Uniunii Europene, special creată pentru a ajuta Moldova în dezvoltarea rezilienței în domeniul securității.

Elena Mârzac a remarcat importanța aderării Republicii Moldova la Reuniunea miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, ceea ce va însemna că Moldova va ajuta cu pași concreți la securitatea regională. Securitatea și apărarea este un domeniu important în ciuda evenimentelor care au loc. În Planul de aderare la UE aceste subiecte au un rol important, fapt care este lăudabil.

Mark Mazureanu, expert al asociației „ASIST Analytics”, a declarat că din anii 2000 până în prezent, în Moldova se atestă un continuu proces de tranzitare de la un stat fără societate civilă la un stat cu societate civilă avansată. De aceea, pe tot parcursul anilor UE a tins să fortifice organizațiile societății civile pe toate filierele, ca ele să fie apte să lucreze la nivel de partener cu statul pentru livrarea de anumite servicii și nu doar.

Expertul mai spune că în ultimii ani, vestul a intensificat relațiile cu societatea civilă. De mai mulți ani a fost creată o organizație care activează pe lângă structurile europene, Forumul Civic, din care fac parte toate organizațiile civice din alte state. Acestea sunt consultate de structurile europene direct.

Mark Mazureanu a mai spus că societatea civilă din Moldova este livratorul de elită politică, deoarece elita politică este în proporție de 80% produsul societății civile.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.