Moldova se împrumută de la Japonia pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale

Moldova va împrumuta circa 60 de milioane de dolari de la Guvernul Japoniei pentru realizarea Proiectului de îmbunătăţire a serviciilor medicale. Parlamentul de la Chişinău a votat, la ultima şedinţă din sesiunea de primăvară-vară, un proiect de ratificare a Acordului de împrumut, prin Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională, transmite IPN.

Viceministrul finanţelor, Maria Cărăuş, a declarat că obiectivul proiectului este îmbunătăţirea serviciilor medicale prin furnizarea de echipamente medicale de performanţă înaltă pentru 5 spitale din Republica Moldova şi 11 centre de sănătate publică. De împrumut vor beneficia Spitalul Clinic Republican, Centrul Mamei şi Copilului, Spitalului de Urgenţă, Institutul Oncologic şi Spitalul clinic municipal „Sfânta Treime”.

Maturitatea împrumutului este de 30 de ani, inclusiv perioada de graţie – 10 ani. Rata dobânzii alcătuieşte 0,1% anual. Tot atât este şi comisionul de angajament. Termenul de realizare a proiectului expiră în iunie 2015. Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, prezent la şedinţa Parlamentului, a declarat că, datorită echipamentelor care vor fi procurate, vor putea fi făcute operaţii pe creier, operaţii de transplant de organe, intervenţii pe cord pentru nou-născuţi şi altele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.