Moldova se împrumută cu 300 de milioane de euro de la BERD şi BEI

Moldova se va împrumuta cu 300 de milioane de euro de la BERD şi BEI pentru reabilitarea drumurilor şi modernizarea căilor ferate. Guvernul a instituit astăzi, 16 mai,  grupul care va negocia acordurile de finanţare. Din acesta fac parte specialişti de la ministerele finanţelor, economiei, transporturilor şi infrastructurii drumurilor, din Administraţia de Stat a Drumurilor şi Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”, transmite IPN.

Din aceste mijloace urmează să fie reabilitate 290 km de drumuri naţionale şi regionale.  Concomitent, BERD şi BEI au acceptat alocarea a 50 de milioane de euro pentru renovarea parcului de material rulant feroviar învechit. Încă 25 de milioane de euro, alocaţi de BERD vor fi direcţionaţi pentru modernizarea a 8-10 automotoare disel cu  4 vagoane, fabricate în Ungaria, cu termene depăşite de exploatare, care se utilizează pe traficul intern.

BEI va aloca 20 de milioane de euro pentru modernizarea a 18-20 locomotive de manevră pentru tracţiunea trenurilor de călători şi de marfă. De asemenea, vor fi renovate şi patru depouri de locomotive, la Chişinău,  Basarabeasca, Bălţi şi Bender. În plus, 5 milioane de euro urmează a fi alocaţi de către BERD ca asistenţă tehnică nerambursabilă pentru formalizarea şi implementarea planului de restructurare a CFM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.