Moldova se angajează să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră

Republica Moldova se angajează să reducă necondiționat, până în anul 2030, emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de anul de referință 1990. În cazul în care va primi de la comunitatea internațională asistență tehnică, financiară și sprijin tehnologic, nivelul de reducere ar putea fi de până la 88%. Prevederile se conțin în Contribuția Națională Determinată actualizată a Republicii Moldova, elaborată în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris, transmite IPN.

CND a fost elaborată cu sprijinul Proiectului EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, și a fost prezentată astăzi la un atelier consultativ cu autoritățile publice și alte instituții interesate.

„Deși Republica Moldova este responsabilă de mai puțin de 0,026% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, aceasta este afectată de încălzirea globală de rând cu toate țările. Prognozele arată că sectoarele cele mai vulnerabile la schimbările climatice sunt agricultura, resursele de apă, silvicultura, sănătatea, energetica și transportul, de aceea vom depune eforturi împreună cu comunitatea internațională, atât pe planul de atenuare, cât și adaptare la schimbările climatice”, a declarat Dorin Andros, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Pentru a menține încălzirea globală în limitele a două grade Celsius față de perioada pre-industrială, 197 de țări au semnat Acordul de la Paris. Conform acestuia, țările semnatare s-au angajat să actualizeze CND o dată în cinci ani, pentru a monitoriza și evalua progresele, respectiv pentru a stabili ținte mai ambițioase în vederea atingerii obiectivelor Acordului de la Paris.

„Mă bucur că Moldova a înregistrat performanța de a fi prima țară din Parteneriatul Estic care și-a actualizat contribuția națională determinată. Atât PNUD, cât și Uniunea Europeană vor continua să ofere sprijinul său pentru a menține acest ritm și pentru a implementa acțiuni climatice relevante care țintesc zero emisii nete de gaze cu efect de seră în anul 2050 și decuplarea creșterii economice de la utilizarea resurselor", a declarat Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă în Republica Moldova a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE