Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea (OMS, 2014), Moldova a înregistrat un consum anual de 16,8 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15 ani+, din care 10,5 litri alcool neînregistrat (produs în gospodării). Consumul de alcool raportat exclusiv la populația consumatoare de alcool este de 25,4 l alcool pur/locuitor în an. Datele sunt prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică în contextul Zilei Naționale fără alcool, care marcată pe 2 octombrie, transmite IPN.
Potrivit unui studiu recent, jumătate dintre elevii din clasele a 8-a și a 9-a au consumat alcool în ultimele 30 de zile, 7,7 % dintre ei s-au intoxicat până la starea în care „au mers clătinându-se, nu au mai putut vorbi clar, au vomitat sau nu și-au mai amintit ce s-a întâmplat”. Circa 38,7% dintre elevi au consumat cinci sau mai multe porții de băuturi alcoolice la o ocazie în ultimele 30 zile. Practic fiecare al doilea elev poate face ușor rost de băuturi alcoolice, cel mai accesibil pentru elevi fiind cocktailurile. La vârsta de 13 ani sau mai devreme peste jumătate dintre respondenți au încercat un pahar de băutură, iar circa 8% dintre ei au fost în stare de ebrietate alcoolică.
Specialiștii atenționează că alcoolul creează dependență și cauzează peste 200 de tipuri de boli și diferite afecțiuni. Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății are cel mai înalt nivel de consum de alcool în lume, în parte datorită consumului înalt în regiunea centrală și estică a continentului. Aproximativ 70% dintre adulții din regiunea europeană a OMS consumă zilnic alcool. În medie, europenii consumă 10,7 litri, față de 6,2 litri de alcool pur anual pe cap de locuitor la nivel global.
Medicii subliniază că în jur de 40-50 % dintre decesele cauzate de ciroze hepatice sunt condiționate de consumul de alcool. Conform statisticilor naționale în anul 2016 în Republica Moldova s-au înregistrat 57,9 (2015 – 60,6) decese la 100 mii locuitori, cauzate de hepatite și ciroză hepatică la populația aptă de muncă și 3,5 cazuri (2015 – 4,8 ) de decese la 100 mii locuitori, cauzate de intoxicațiile cu alcool.
Ziua Naţională fără alcool este marcată în Republica Moldova pentru a sensibiliza și conștientiza riscul pentru viață și sănătate a consumului excesiv de alcool.