Republica Moldova s-a retras din programul de finanțare al Uniunii Europene „Europa Creativăˮ, dedicat sprijinirii domeniilor creative, culturii și audiovizualului. Despre aceasta a menționat ministrul culturii, Sergiu Prodan, la emisiunea „Realitatea te priveșteˮ de la Rlive. Ministrul a precizat că decizia a fost motivată de faptul că erau acceptate foarte puține proiecte din partea țării, dar cotizațiile au fost mari. Pe durata a trei sau patru ani, cât Moldova a făcut parte din acest program, țara a plătit cotizații în suma de peste 400 de mii de euro și a beneficiat de 38 de mii de euro, a declarat Sergiu Prodan, citat de IPN.
Ministrul culturii a subliniat că aderarea la „Europa Creativăˮ a fost un pas înainte, însă „societatea noastră la acel moment nu a fost suficient de matură pentru a profita de aceste oportunități care s-au deschisˮ. „Noi, din păcate, am contribuit mai mult către cultura europeană financiar decât am profitat. Proiecte erau puține. Din câte știu, atunci, în acea perioadă, s-au depus eforturi considerabile de școlarizare, de explicare cum se face un proiect, cum se aplică, care sunt criteriile de eligibilitate și cum poți să câștigi, care sunt avantajele care trebuie să le folosești ca să ai succes de cauzăˮ, a punctat ministrul, adăugând că în toți anii au fost două sau trei proiecte câștigătoare.
Sergiu Prodan a spus că numărul mic de proiecte acceptat de juriul din Uniunea Europeană vorbește despre faptul că proiectele noastre culturale, din punct de vedere european, încă sunt imature. „Pe de altă parte, noi avem practic aceeași finanțare pentru Republica Moldova, mă refer la proiectele anuale ale organizațiilor necomerciale, finanțarea lor prin Ministerul Culturii și aici sunt foarte multe. Drept că și pretențiile față de proiect sunt mult mai mici. Și atunci, iată, artiștii noștri, oamenii de cultură care organizează proiecte preferă totuși mai bine să participe la concursul nostruˮ, a menționat oficialul.
Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul UE „Europa Creativă” a fost semnat în data de 18 martie 2015.