Moldova riscă să fie condamnată la CEDO pentru abuzurile din justiție, avocat

Avocata Cristina Doga, care apără interesele fostului partener al familiei Guzun, fondatoare a liceului „Da Vinci”, susține că Republica Moldova riscă să fie condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcările admise de către sistemul de justiție în raport cu clientul său. Într-o conferință de presă la IPN, Cristina Doga a declarat că este vorba despre un caz fără precedent în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii în care este vizat Adrian Balan, fost partener al familiei Guzun, fondatoare a liceului „Da Vinci”. Apărătoarea precizează că plângerile depuse conțin probe cu privire la evaziunea fiscală, declarațiile false, determinarea la declarații false. Și dacă acestea nu vor fi examinate, așa cum prevede legislația, este evident că această cauză va ajunge la CEDO.

„La CEDO, Republica Moldova va fi condamnată pentru aceste ilegalități comise de către procuratură și instanțele de judecată, în colaborare cu familia Guzun, prin intermediul clienților școlii. Consider că statul nu este în prezent gata să-și asume responsabilități în achitarea despăgubirilor față de Balan Adrian la hotărârile CEDO. Este nevoie ca la etapa actuală să se intervină la nivel național pentru a determina o instituție care să se autosesizeze în privința celor relatate”, afirmă avocata.

Adrian Balan susține că instituția de învățământ este folosită în calitate de instrument de intimidare prin intermediul sistemului de drept și camuflare a schemelor criminale pentru foștii parteneri. Acesta acuză hotărâri judecătorești vădit ilegale, fabricare de dosare penale, complicitatea instituțiilor de drept, precum și amenințări cu răfuiala și lichidarea fizică.

Fostul partener îi acuză pe cei doi soți de ilegalități grosolane, dar și reprezentanții organelor de drept corupți care faciliteze ingerințe în activitatea lor menită să apere statul de drept. „În fapt, lucrurile sunt extrem de simple. Avem o situație care în mod normal se rezolva printr-o discuție de cinci minute între oamenii care au construit din nimic și fără bani ceea ce astăzi este cunoscut sub numele „Da Vinci” sau printr-o ședință de judecată de zece minute, cu condiția prezidării acesteia de către un judecător onest”, a notat Adrian Balan.

Potrivit lui, după semnarea contractului de parteneriat public privat cu Primăria municipiului Chișinău, Efrosinia Guzun a hotărât că nu mai este nevoie de el și a decis să-l elimine din afacere. După un val de scandaluri și intimidări în adresa sa, a hotărât să se retragă din proiect, dar cu o singură condiție și anume să i se achite pentru cei patru ani și jumătate lucrați cot la cot. Suma le-a spus că o pot decide ei la discreția și bunul lor simț, însă după aceasta au urmat alte mizerii și litigii, inclusiv s-a pomenit cu dosar penal pe numele său.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.