Tabloul economiei naționale, conturat în baza statisticilor pentru prima jumătate a anului curent, este, ca și în anii trecuți, unul evident disproporționat. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, istoricul Gheorghe Cojocaru subliniază că Republica Moldova rămâne un stat dependent de importuri, care prevalează categoric asupra exporturilor, raportul la acest capitol fiind, cel puțin, de 2:1, transmite IPN.
Gheorghe Cojocaru susține că este demn de reținut că, dacă importurile din țările membre ale Uniunii Europene reprezintă circa 50%, cele din spațiul CSI – doar 25%. Totuși, balanța comercială a Republicii Moldova rămâne deficitară și în raport cu țările membre ale Uniunii Europene, și cu cele din spațiul Comunității Statelor Independente.
„Potrivit datelor statistice, România este de departe cel mai important partener economic al Republicii Moldova, fiind urmată de Federația Rusă, Ucraina, Germania și Italia, dacă ar fi să schițăm o listă scurtă a primelor cinci țări cu care Chișinăul are cele mai intense schimburi comerciale. La capitolul exporturi, piața românească de desfacere se plasează, de asemenea, pe primul loc”, a notat Gheorghe Cojocaru.
Cât ține de economia zonei de dincolo de Nistru, aceasta este afectată de aceleași dezechilibre de care suferă economia națională, în ansamblul său. Dacă 60% din produsele transnistrene se desfac pe malul drept al Nistrului, doar 7% din ceea ce se aduce la Tiraspol provine din Republica Moldova, în timp ce 60% din importuri au ca sursă Federația Rusă. Piața românească asimilează 15% din produsele transnistrene, cea rusă – 8%, iar cea ucraineană – 6%. Economia transnistreană este într-o criză profundă, singura sa sursă de profit fiind livrarea de energie electrică în dreapta Nistrului.
Potrivit lui Gheorghe Cojocaru, conectarea la spațiul economic occidental nu a produs, cel puțin, deocamdată, mutații tectonice în mentalitatea socială din Republica Moldova, în timp ce dincolo de Nistru se atestă un fenomen al cantonării într-un fel de captivitate mentală post-sovietică. Istoricul a mai spus că oricât ar fi de irațional, dar societatea din Republica Moldova continuă să se complacă în statutul de repetentă la capitolul învățăminte economice, hrănindu-se adeseori din iluzii și promisiuni deșarte.