Moldova rămâne fără vistierie
Vistieria de Stat va fi lichidată în baza unei decizii a Guvernului. Ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă, a declarat că nu este funcţia Guvernului de a completa rezerva de metale preţioase. Pentru aceasta există Banca Naţională a Moldovei. Şi în ţări ca Lituania sau Estonia visteria a fost lichidată, transmite Info-Prim Neo.
Lingourile de aur şi argint din Fondul de stat al metalelor preţioase şi pietrelor preţioase vor fi transmise BNM pentru completarea rezervelor de metale preţioase, iar o parte din bunuri, în special bijuterii, podoabe, vor fi transmise Ministerului Culturii pentru completarea Fondului cultural.
Mai există şi alte active, de exemplu safeurile vistieriei, precum şi bunurile confiscate de la persoanele care au dosare deschise de Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Aceste bunuri vor fi transmise Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS).
Veaceslav Negruţă nu a putut preciza care este valoarea metalelor preţioase şi a pietrelor păstrate în vistierie, dar a remarcat că este substanţială.
Anual pentru întreţinerea vistieriei se aloca circa 1 milion de lei. Două din cele zece persoane care lucrau la vistierie îşi vor continua activitatea la IFPS, iar altele opt au fost prevenite, încă cu doi ani în urmă, că vistieria va fi lichidată, astfel că au avut timp să-şi găsească de muncă în altă parte, a conchis ministrul finanţelor.