Moldova poate obţine avantaje pe alte poziţii din contractul cu Gazprom, Valeriu Lazăr
Achiziţionarea gazelor naturale la preţul mediu european oferă Republicii Moldova dreptul să obţină unele avantaje pe alte poziţii conţinute în acordul cu Gazprom, a declarat într-o emisiune la Radio Moldova vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, transmite Info-Prim Neo.
Oficialul s-a referit în special la condiţiile de tranzitare a gazelor ruseşti pe teritoriul Moldovei. „Dacă până mai ieri Gazprom-ul achita societăţii Moldovagaz 2,5 dolari pentru 1000 m.c. de gaze tranzitate la 100 km, pe primul trimestru al acestui an va plăti deja câte 3 dolari. Am convenit cu administraţia concernului Gazprom ca pe parcursul anului curent să mai revenim la acest subiect. Dacă noi plătim gazele la preţul european, atunci să fie plătite şi serviciile de tranzit cel puţin la un tarif în măsură să fie acoperite cheltuielile şi întreprinderea (Moldovagaz) să aibă un anumit nivel de rentabilitate”, a menţionat vicepremierul.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, Moldovagaz va avea în anul curent venituri cu aproape 10 mln dolari mai mult din faptul că preţul tranzitului se va majora cu 50 cenţi. Iar acesta înseamnă că presiunea asupra tarifului gazelor livrate consumatorilor finali se va micşora.
Vicepremierul a comunicat că mai multe ţări europene încearcă să negocieze cu Gazprom o altă formulă de stabilire a preţului de achiziţie a gazelor şi că Republica Moldova este aliniată în acest proces. „Recunosc, momentan, capacitatea noastră de negociere este modestă, dar din anul trecut ţara noastră este membră a Comunităţii Energetice Europene şi în 2011 deţinem şi preşedinţia în cadrul acesteia, ceea ce înseamnă că vom negocia împreună cu alte ţări, va participa şi Comisia Europeană şi noi ne propunem să utilizăm tot instrumentarul de influenţă ca să obţinem nişte preţuri rezonabile la gazele livrate”, a menţionat Valeriu Lazăr.
Un alt factor care ar putea diminua, în opinia vicepremierului, presiunea asupra tarifele la gaze şi alte resurse energetice pentru consumatorii finali ar fi sporirea eficienţei energetice.„Importăm 95 la sută din resurse. Pe de altă parte, consumăm foarte mult. Nu există o mişcare pentru reducerea consumului de resurse energetice nici în condiţii casnice, nici la întreprinderi. În unele ţări la fabrici se încălzesc încăperile unde lucrează oamenii, dar nu toate halele. Ca să nu mai vorbim de blocurile de locuit, unde precum s-a calculat, cele mai simple măsuri de eficienţă energetică pot aduce economisirea resurselor energetice în proporţie de 40 la sută anual”, a remarcat ministrul economiei.
Valeriu Lazăr a mai spus că speră ca în acest an, în care Republica Moldova deţine preşedinţia Comunităţii Energetice Europene, să fie lansate o serie de proiecte de energie regenerabilă şi să fie obţinută finanţare din fondurile europene.