Dacă după negocieri bilaterale Moldova şi Rusia nu ar rezolva o problemă generată de o eventuală introducere unilaterală a taxelor vamale, atunci ţara care consideră că i se încalcă drepturile va putea contesta decizia unilaterală. Analistul economic Viorel Chivriga spune că în Acordul de liber schimb încheiat în 1994 este prevăzută o perioada de 12 luni în care părţile trebuie să încerce să rezolve neînţelegerile apărute, înainte de a apela la mecanismele internaţionale.
Expertul a fost solicitat de IPN să explice procedura în contextul intenţiei anunţate de către Rusia de a aplica unilateral taxe la importul unor produse din Republica Moldova. Un proiect de decizie în acest sens a fost pregătit de către Ministerul Economiei de la Moscova. Proiectul propune impunerea taxelor vamale la importul de vin, carne, legume şi cereale, precum şi produse din industria mobilieră.
Viorel Chivriga spune că, pe lângă acordul din 1994, sunt stabilite reguli şi în Acordul de liber schimb în statele CSI, semnat în 2011. Mai există şi regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), din care Moldova şi Rusia fac parte. „Acordurile de liber schimb prevăd eliminarea barierelor vamale, există şi prevederi utilizate pentru soluţionarea litigiilor. În caz că nu sunt soluţionate problemele în discuţiile bilaterale, statul care crede că i s-au încălcat drepturile poate apela la anumite organizaţii. Există metode de mediere, dar e o perioadă cam lungă”, a subliniat Viorel Chivriga.
Expertul a mai spus că Moldova trebuie să înveţe să utilizeze mecanismele pe care le are. Ambele state sunt membre ale OMC şi, chiar dacă Moldova este un stat cu o putere economică mică, are potenţialul necesar pentru aşi apăra drepturile. „În urma unor astfel de decizii (introducerea taxelor la importul produselor moldoveneşti, n.r.) ar avea de suferit doar producătorii din Moldova. Rusia are relaţii comerciale foarte bune şi diversificate. În acelaşi timp, Moldova nu a învăţat lecţiile anterioare şi nu şi-a dezvoltat industria de prelucrare a materiei prime. Măcar o parte din materia primă ar trebui procesată în Moldova, dându-i astfel o valoare adăugată mai mare”, a subliniat Viorel Chivriga.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat pentru IPN că, la indicaţia prim-ministrului, au fost create grupuri de lucru care examinează contextul acordurilor pe care le are Moldova, dar şi colaborarea în cadrul OMC. „Să nu-şi facă cineva iluzii, în Rusia oricum fructele şi legumele noastre erau taxate neoficial în pieţi. Dar suntem gata să negociem şi să discutăm”, a mai spus oficialul.
În acelaşi timp, premierul Iurie Leancă a declarat pentru presă că nu există niciun motiv care ar determina Rusia să-şi revizuiască angajamentele comerciale cu Republica Moldova. „Nu văd cum Rusia poate denunţa unilateral un acord multilateral. Vom analiza toate aspectele juridice în acest sens”, a declarat Iurie Leancă.