Republica Moldova, alături de opt state din Bazinul Mării Negre, va putea aplica la un program de granturi cu un buget de 49 de milioane de euro. Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice al României privind Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 a fost ratificat de Parlamentul de la Chișinău, transmite IPN.
Banii oferiți de UE sub formă de grant vor putea fi accesați de către autorităţile publice, organizaţiile neguvernamentale și cele educaţionale din Republica Moldova, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.
Finanțările vor putea fi utilizate pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al oamenilor. Beneficiarii trebuie să cofinanțeze în proporție de 10% activitățile pentru care se cere finanțare. Acțiunile eligibile în cadrul programului țin de promovarea afacerilor antreprenorialului din regiunea Bazinului Mării Negre, promovarea unei politici de mediu coordonate și reducerea prin acțiuni comune a deșeurilor maritime în Bazinul Mării Negre.
Cel de-al doilea acord ratificat de legislativ, în valoare de 81 de milioane de euro, este Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice al României privind Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră al Instrumentului European de Vecinătate (ENI) pentru anii 2014-2020, semnat la Chişinău la 12 decembrie 2016. Acesta are drept scop realizarea proiectelor comune de frontieră dintre România și Republica Moldova în domeniile educaţiei, conservării şi protecţiei patrimoniului istoric şi securităţii de frontieră.