Moldova, pe poziţia 94 în clasamentul mondial al competitivităţii
Republica Moldova se situează pe poziţia 94 din 139 de ţări incluse în clasamentul mondial al competitivităţii. Raportul Global al Competitivităţii 2010- 2011 a fost lansat, astăzi, 9 septembrie, concomitent în toate ţările lumii de către Forumul Economic Mondial, transmite Info-Prim Neo.
Anterior elaborării Raportului, ţările vizate au organizat un adunat informaţii despre ceea ce cred oamenii de afaceri cu referire la domeniul businessului şi implicarea statului în soluţionarea prolemelor cu care se confruntă acesta. În Republica Moldova chestionarul a fost executat de către Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM).
Potrivit rectorului ASEM, Grigore Belostecinic, raportul a demonstrat că Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial, în timp ce Statele Unite ale Americii au căzut de pe locul doi pe locul patru, fiind devansate de Suedia şi Singapore. Economiile cele mai dezvoltate s-au plasat şi în acest an în primele zece poziţii. Acestea sunt Germania, Japonia, Finlanda, Olanda, Danemarca şi Canada.
Republica Moldova, care din 2008 se afla pe penultimul loc din Europa Centrală şi de Est, în anul curent a devansat Armenia, Tadjikistan şi Kârghizistan. Serbia, Bosnia şi Herţegovina sunt afectate de criza globală mai mult ca Republica Moldova.
Rectorul ASEM afirmă că după valoarea înregistrată la cei 12 „piloni” care au stat la baza competitivităţii, Republica Moldova obţine poziţia 68 la capitolul eficienţa pieţei muncii, având o apreciere mai bună decât a Serbiei (102), Croaţiei (113), Spaniei (115), Portugaliei (117), Italiei (118) şi Greciei (125).
Mai bine decât în clasamentul general (poziţia 94) Republica Moldova stă şi la capitolul educaţie superioară (poziţia 78), sănătate şi educaţie primară (poziţia 84), pregătirea tehnologică (poziţia 89) şi stabilitatea macroeconomică (poziţia 90).
Cel mai slab punctaj ţara l-a obţinut la capitolul inovaţiilor (poziţia 129).
Indicele Global al Competitivităţii este considerat unul din indicatorii extrem de importanţi şi serveşte drept ghid, care influenţează deciziile referitor la investiţiile preconizate atât pe plan mondial, cât şi pe plan regional. Raportul se bazează pe un volum reprezentativ de date statistice din anul 2009 şi pe sondajele complexe efectuate în primăvara anului 2010 în 139 de ţări ale lumii.