Moldova – pe locul cinci după numărul hotărârilor CEDO pronunțate în 2019, CRJM

Republica Moldova s-a aflat, în anul 2019, pe locul cinci în topul țărilor împotriva cărora Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat cele mai multe hotărâri. În urma acestora, statul a fost obligat să achite peste jumătate de milion de euro reclamanților. Cifrele au fost prezentate de experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în urma analizei raportului de activitate al CEDO pentru anul precedent.

Într-o conferință de presă la IPN, Vladislav Gribincea, președintele CRJM, a declarat că cele mai mari compensații s-au dat în cauza expulzării profesorilor turci, 125 de mii de euro, câte 25 de mii de euro pentru fiacre reclamant. De asemenea, s-a dispus achitarea a peste 140 de mii de euro într-o cauză cu privire la un imobil.

În 2019, moldovenii s-au adresat la CEDO de 3,4 ori mai des decât media europeană. Chiar și așa, au fost cu 22% mai puține cereri decât în 2018. Faptul că persoanele din Moldova se adresează mai rar la CEDO ar sugera, la prima vedere, că încrederea în sectorul justiției crește. Însă sondajele nu confirmă acest lucru, notează Vladislav Gribincea.

Președintele CRJM spune că scăderea numărului de adresări este observată practic în privința tuturor țărilor membre ale Consiliului Europei și nu se datorează atât de mult îmbunătățirii climatului de respectare a dreptului omului în țară, cât scăderii popularității CEDO, după ce mai mulți ani la rând aceasta adoptat peste 350 de mii de hotărâri practic nemotivate prin respingerea cererilor la Curte.

În 2019, CEDO a adoptat 54 de hotărâri împotriva Moldovei. Este o cifră mare, spune  Vladislav Gribincea, în contextul în care în ultimii zece ani CEDO nu a pronunțat în cauzele moldovenești mai mult de 33 de hotărâri. „Asta nu înseamnă că violări au avut loc mai multe, ci doar că CEDO s-a concentrat pe examinarea cererilor cu șanse de succes nu pe respingerea celor fără șanse de succes”, a explicat președintele CRJM.

În acele hotărâri, CEDO a constatat violări ale Convenției Europene, 50% se referă la dreptul la un proces echitabil, iar dintre astea o parte vizează anularea efectului hotărârilor judecătorești irevocabile. În 26% din hotărârile pronunțate e vorba de încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană.

În cauza expulzării profesorilor turci, CEDO a constatat comportamentul arbitrar al autorităților. Vladislav Gribincea consideră că, drept urmare a unor astfel de decizii, trebuie aplicate sancțiuni dure pentru cei implicați. Altă hotărâre este în cazul „Mătăsaru”, cunoscut pentru protestele sale extravagante. Unul dintre aceste proteste s-a terminat cu acuzarea sa penală pentru huliganism agravat și condamnarea la închisoare cu suspendare. CEDO a spus că acest lucru nu este admisibil și că nu ar fi democratic.

La sfârșitul anului 2019, peste o mie de cereri așteptau să fie examinate la CEDO. Potrivit lui Vladislav Gribincea, 95% sunt cereri cu șanse mari de succes pentru reclamant.

Timp de 22 de ani, CEDO a constatat circa 600 de violări în Republica Moldova. Acestea vizează dreptul la un proces echitabil, interzicerea torturii și dreptul la libertate și siguranță. În total, din anul 1997 până în 2019, peste 17 milioane de euro au fost dispuse spre achitare reclamanților, de către statul Republica Moldova, prin deciziile și hotărârile CEDO.

  • Vladislav Gribincea despre cererile la CEDO in 2019
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.