Zilele acestea, la Nairobi, Kenya, are loc cel mai mare summit cu privire la drepturile reproductive și oportunitățile egale pentru femei și fete. Delegația din Republica Moldova a reconfirmat în cadrul forumului angajamentele țării față de agenda Conferinței internaționale pentru populație și dezvoltare (CIPD), de acum 25 de ani, unde 179 de guverne au solicitat ca femeile și fetele să se poată manifesta în toate sferele vieții și să poată decide cu privire la sănătatea lor sexuală și reproductivă, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al UNFPA Moldova se menționează că din delegația Republicii Moldova fac parte oficiali, membri ai societății civile, cercetători demografici, tineri și activiști care militează pentru drepturile și sănătatea reproductivă și oportunitățile egale ale femeilor, fetelor și tinerilor. Angajamentele reconfirmate de Republica Moldova țin de reducerea fenomenului sarcinilor în adolescență, creșterea accesului tinerilor la educație pentru sănătate și servicii prietenoase tinerilor. Printre angajamente se mai numără dezvoltarea oportunităților de participare a tinerilor, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități și altor categorii vulnerabile la servicii de sănătate sexuală și reproductivă.
„Am parcurs un drum lung de atunci (de la CIPD, n.r.), dar mai avem multe de realizat până vom putea afirma că drepturile și sănătatea reproductivă reprezintă o realitate pentru fiecare”, a spus Dr. Natalia Kanem, directoarea executivă UNFPA. „Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru ca mijloacele moderne de contracepție să fie disponibile tuturor celor care doresc și au nevoie de ele, pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire a sănătății materne și pentru a proteja femeile și fetele de violență în bază de gen”, a mai spus sursa.
La nivel global se estimează că în fiecare zi peste 800 de femei mor din cauze prevenibile în timpul sarcinii și nașterii, iar 33 de mii de fete sunt obligate să se căsătorească. 232 de milioane de femei își doresc să prevină sarcina, dar nu o pot face deoarece nu au acces la contracepție modernă, iar în fiecare an peste patru milioane de fete sunt supuse mutilării genitale feminine.
Până în prezent, în cadrul Summitului de la Nairobi au fost luate peste o mie de angajamente pentru realizarea Planul de acțiuni al CIPD din 1994. Atingerea obiectivelor CIPD este esențială și pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă până în anul 2030.
Summitul de la Nairobi reunește mii de persoane din întreaga lume. Evenimentul are loc în perioada 12-14 noiembrie, fiind organizat de Guvernul din Kenya, Danemarca și UNFPA.