Moldova ocupă locul doi în clasamentul libertăţii presei din Parteneriatul Estic

Presa din Republica Moldova continuă să rămână parţial liberă, relevă ediţia a şasea a Indicelui Libertăţii Presei în ţările Parteneriatul Estic. Cu 1322 de puncte acumulate în perioada iulie-septembrie, Moldova se află pe locul doi, înregistrând indicele 6 din 7, care indică cel mai înalt grad de libertate. Fruntaşă este Georgia, cu 1367 de puncte.

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că, în comparaţie cu perioada precedentă de evaluare, aprilie-iunie, Moldova înregistrează o uşoară creştere, de 38 de puncte, dar rămâne pe poziţia a doua în clasament. Nadine Gogu a mai spus că practicile jurnalistice nu se desfăşoară într-un climat de libertate deplină, iar presiunile interne şi externe asupra activităţi jurnalistice nu au fost depăşite. În comparaţie cu statele din Est, situaţia libertăţii presei în Moldova este mai bună, nu însă şi în comparaţie cu statele din UE.

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei,  la categoria „Politică” în această perioadă nu s-au produs schimbări spectaculoase. Expertul a menţionat despre proiectul privind transparenţa proprietăţii instituţiilor mass-media, care a fost votat numai în prima lectură. Politicienii au făcut declaraţii privind votul în lectură finală, fără însă să acţioneze. Expertul a mai adus aminte despre unele schimbări pe piaţa media. Un timp şi-a suspendat activitatea ziarul „Adevărul Moldova”,  kommersant.md a fost redenumit în newsmaker.md.

Directorul publicaţiei de investigaţie jurnalistică „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, a menţionat că au existat câteva cazuri de abuzuri şi ameninţări. Jurnaliştii de la RISE Project Moldova au fost atacaţi verbal pentru o investigaţie. Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au fost ameninţaţi cu răfuială fizică pentru publicarea unui material despre Înalt Prea Sfinţitul Vladimir. De asemenea, au fost ameninţaţi şi jurnaliştii de la un ziar din Bălţi, chiar de primarul municipiului. Alina Radu a menţionat că, din păcate, autorităţile nu au elucidat niciun caz din cele menţionate.

La categoria „Audiovizual”, directorul MIR în Moldova, Ion Terguţă, a spus că ambele instituţii publice audiovizuale din Republica Moldova, Compania Teleradio-Moldova şi Teleradio Găgăuzia, se confruntă cu imixtiune de ordin politic. Consiliul de Observatori al Companiei Teleradio-Moldova este nefuncţional, iar compania a activat în perioada electorală fără un preşedinte.

Indicele Libertăţii Presei este elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic” (ENP East Media Freedom Watch). Libertatea presei este evaluată în baza unor chestionare completate trimestrial de către zece experţi în fiecare ţară din cele şase state ale Parteneriatului Estic. Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene.

  • nadine gogu despre indicele libertatii presei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.