Moldova nu va scăpa de sărăcie dacă nu va reduce decalajul tehnologic şi nu va asigura o productivitate mai înaltă, experţi
Productivitatea redusă şi decalajul tehnologic reprezintă constrângeri esenţiale în dezvoltarea Republicii Moldova, se menţionează în Raportul de Stare a ţării: Moldova 2009, prezentat joi, 8 aprilie, de Centrul analitic independent Expert-Grup, transmite Info- Prim Neo.
„Productivitatea mică a muncii constituie cauza mai multor probleme, inclusiv a sărăciei. De aceea, cele mai multe din recomandările noastre făcute guvernului au drept scop cum să ieşim din această capcană. Productivitatea mai înaltă poate fi obţinută prin majorarea investiţiilor în capitalul productiv, pe de o parte, şi în pregătirea specialiştilor, pe de altă parte. Aici am evidenţiat câteva domenii importante: management, tehnologii agricole şi inginerie”, a declarat Valeriu Prohniţchi, directorul centrului.
„Din păcate, studiile pe care le obţin absolvenţii instituţiilor de învăţământ de la noi nu corespund necesităţilor producţiei moderne. Nu există o concurenţă între instituţiile de învăţământ. Este necesară o autoritate independentă de acreditare şi atestare. Dar şi instituţiile trebuie să fie mai deschise, în special universităţile. De asemenea, este necesară crearea unor consilii de supraveghere, formate din părinţi, reprezentanţi ai societăţii civile”, a mai spus Valeriu Prohniţchi.
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că poziţia guvernului în privinţa pregătirii cadrelor coincide cu cea expusă în Raport şi că acesta trebuie să fie abordată în contextul ameliorării climatului de afaceri şi investiţional. „Nu dispunem de resurse naturale. Un avantaj competitiv real ar fi pentru Moldova atragerea investiţiilor, să oferim un climat de afaceri foarte bun şi o forţă de muncă calificată”, a declarat vicepremierul. Potrivit lui Valeriu Lazăr, este necesară aprofundarea reformei administraţiei centrale, care ar contribui la pregătirea administratorilor, persoanelor care lucrează în instituţiile statului, care să vină cu idei, cu soluţii, şi care şi-ar asuma anumite responsabilităţi.
Rapoartele de Stare a ţării sunt publicate odată la doi ani. Scopul lor este de a analiza tendinţele majore în dezvoltarea ţării, riscurile şi oportunităţile în procesul de dezvoltare. Prezentarea raportului a avut loc cu susţinerea Back Sea Trust (România) şi Ballkan Trust for Democracy ( Serbia).