Moldova nu se poate hazarda în declaraţii belicoase privind diferendul transnistrean, analist

Republica Moldova nu este pregătită să lanseze declaraţii belicoase directe spre Tiraspol şi indirecte spre Moscova. De această părere este analistul politic Ion Tăbârţă, care a declarat pentru IPN că acum Moldova trebuie să-şi fortifice puterile diplomatice.

Analistul a fost solicitat să-şi expună părerea vizavi de declaraţia votată de Parlament în şedinţa de vineri, 21 iunie, cu referire la situaţia din estul ţării. Declaraţia a fost susţinută de unii deputaţi şi contestată de alţii, care o consideră sterilă. „În linii mari, cred că declaraţia trebuia să arate cam aşa cum arată acum. Trebuie să dăm dovadă de prudenţă, calm şi de fermitate. Numai pe cale diplomatică putem găsi soluţii ca să nu ajungem la o degringoladă în problema transnistreană. Nu ne putem lua la trântă cu Federaţia Rusă”, a subliniat analistul.

Ion Tăbârţă este convins că orice declaraţie mai dură a Chişinăului la adresa Tiraspolului neapărat va fi urmată de o reacţie a Federaţiei Ruse. „Ar fi dificil să facem o declaraţie exhaustivă în condiţiile în care nu avem un plan clar de soluţionare a diferendului transnistrean. Pe lângă declaraţii, mai avem nevoie şi de eforturi pe cale diplomatică”, a subliniat analistul.

Făcând referire la spusele unor deputaţi că declaraţia votată este sterilă, Ion Tăbârţă admite că Rusia ar fi dorit o reacţie mai dură a Chişinăului pentru a putea specula pe aceasta. „Nu cred că, dacă ne vom lua la harţă sau vom veni cu declaraţii tari şi neacoperite, am putea obţine ceva bun. Invers chiar, am turna gaz pe foc”, a spus analistul politic.

Ion Tăbârţă spune că principalul este să nu se ajungă la escaladarea conflictului transnistrean. El admite că vor mai avea loc provocări din partea administraţiei de la Tiraspol, dar Chişinăul trebuie să le facă faţă şi să utilizeze mecanismele diplomatice şi juridice ca să le curme din start.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.