Moldova nu a înregistrat în 2008 un progres semnificativ în combaterea corupţiei faţă de anul trecut, crede reprezentantul special al secretarului general al CoE
Vladimir Ristovski, reprezentantul special al secretarului general al Consiliului Europei (CoE) în R. Moldova, a declarat marţi, 9 decembrie, în cadrul lucrărilor Conferinţei Naţionale Anticorupţie că Moldova nu a înregistrat un progres semnificativ în combaterea şi prevenirea corupţiei, în comparaţie cu anul trecut, transmite Info-Prim Neo.
Ristovski a spus că, totuşi, au fost atinse anumite progrese. El a remarcat printre succese câteva acte legislative importante adoptate de Parlament: Legea privind partidele politice, Legea conflictelor de interese şi Legea pentru prevenirea şi combaterea corupţiei. „Aceste rezultate concrete nu pot fi trecute cu vederea”, a menţionat Ristovski.
„Cadrul legislativ nu este încă perfect, însă suficient de bun. Pasul următor trebuie să fie implementarea corectă a acestuia. Îmbunătăţirea cadrului legal trebuie să inducă sentimente mai bune populaţiei, ceea ce urmează să se reflecte asupra indicelui percepţiei corupţiei”, a spus reprezentantul special al secretarului general al CoE.
Potrivit lui Ristovski, sunt necesare eforturi pentru a obţine eficienţa funcţională a legilor. Este necesară şi crearea unor noi instituţii, precum ar fi comisiile de etică. De asemenea, este necesar de a obţine o sinergie între multiplele instituţii implicate în combaterea corupţiei, a mai spus Vladimir Ristovski.
Cea de-a IV-a Conferinţă Naţională Anticorupţie se desfăşoară la 9-10 decembrie curent la Chişinău, cu genericul: „Progrese şi perspective în reprimarea corupţiei”. Conferinţa este organizată de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, cu suportul Proiectului comun împotriva corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în R. Moldova (MOLICO), co-finanţat de Comisia Europeană, CoE şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare.