Moldova la CEDO în 2012: 27 de cauze pierdute – despăgubiri de sute de mii de euro
În anul 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat în privinţa Moldovei 27 de hotărâri. Moldova a fost obligată să achite despăgubiri în sumă totală de 843 de mii de euro. Asociaţia obştească „Juriştii pentru drepturile omului” a întocmit lista persoanelor responsabile de pierderea de către Republica Moldova a dosarelor în cauză, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit informaţiilor asociaţiei, cea mai mare despăgubire a fost acordată în cazul Pârnău şi alţii contra Moldovei – peste 207 mii de euro. Hotărârea a fost pronunţată la 31 martie 2012, iar Moldova a fost condamnată pentru încălcarea principiului securităţii raporturilor juridice. Asociaţia nu a putut identifica judecătorii vinovaţi pentru această condamnare, unica remarcă este că ei sunt de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).
Tot pentru încălcarea principiului securităţii raporturilor juridice Moldova a fost condamnată în cazul Banca Internaţională de Investiţii şi dezvoltare contra Moldovei, ţara fiind obligată să achite despăgubiri de 110 mii de euro. Asociaţia specifică faptul că pentru această condamnare sunt vinovaţi magistraţii Ion Muruianu, Vasile Cherdivara şi Nina Cernat, la acel moment judecători ai CSJ.
A treia despăgubire după volum – aproape 115 mii de euro este în cazul Ghimp şi alţii contra Moldovei. CEDO a constatat violarea articolului Convenţiei Europene care prevede decesul urmare a leziunilor suferite în custodia poliţiei şi investigarea ineficientă a decesului. Pentru această condamnare, potrivit asociaţiei obşteşti, există mai mulţi vinovaţi, începând cu ofiţerii de politie şi până la expertul judiciar.
Ultima condamnare a Republicii Moldova la CEDO în 2012 a fost pe 18 decembrie. Curtea a decis că Moldova trebuie să achite despăgubiri de 13,5 mii de euro unui bărbat care a fost maltratat de poliţişti.
Asociaţia obştească „Juriştii pentru drepturile omului” menţionează că lista a fost întocmită în baza informaţiilor deţinute de către avocaţii care au reprezentat reclamanţii şi în baza hotărârilor CEDO. Lista a fost întocmită pentru a informa publicul şi, eventual, a ajuta autorităţile în iniţierea acţiunilor de regres sau a altor acţiuni descurajante împotriva persoanelor vizate.