Moldova își propune să reobțină dreptul de a exporta lactate pe piața europeană

Producerea laptelui în Republica Moldova a scăzut semnificativ în ultimii 25 de ani. Dacă în 1990 fermele moldovenești produceau anual aproape un milion și jumătate de tone de lapte, astăzi produc în jur de 400 de mii de tone. Datele au fost prezentate joi, 27 septembrie, de către Ion Parea, viceministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, la conferința internațională „Calitatea și siguranța laptelui”, transmite IPN

„În1990 majoritatea animalelor erau în sectorul obștesc, potențialul era pe atunci concentrat în gospodăriile agricole. Astăzi multe animale sunt în sectorul privat, unde nu se înregistrează acele performante care sunt în alte state”, a spus Ion Parea, accentuând că sectorul are urgent nevoie de revigorare.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a remarcat că exportul de lapte pe piața europeană este strict monitorizat. Moldova, dacă vrea să exporte acest produs,  trebuie să facă o analiză a deficiențelor sectorului și să-și ajusteze politicile pentru consolidarea halelor de producere, astfel încât să se respecte standardele UE pe întreg lanțul valoric. „Sunt necesare acțiuni ce țin de adoptarea legislației, de efectuarea controalelor, de monitorizarea și supravegherea sănătății animalelor”, a spus Peter Michalko.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, a confirmat că se dorește obținerea dreptului de export al produselor lactate pe piața UE. „Republica Moldova mulți ani a exportat în țările membre ale UE înghețată şi alte produse cu conținut de lapte. Ne-am pus drept obiectiv să reobținem acest drept”, a spus Gheorghe Gaberi.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2016 producția de lapte s-a diminuat cu 0,8% faţă de 2015, ca rezultat al micșorării efectivului mediu de vaci în întreprinderile agricole cu 10,1% și în gospodăriile populației – cu 1,9%.

  • ion parea despre productia de lapte din moldova.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.