Moldova, îndemnată să ia din experienţa Ucrainei privind combaterea propagandei media

Evgheni Magda, coordonatorul Biroului contra războiului hibrid din Ucraina, recomandă autorităţilor moldoveneşti să se conducă de experienţa ucrainenilor în procesul de combatere a propagandei în mass-media lansată de Federaţia Rusă. Expertul a expus opinia sa în cadrul dezbaterii cu tema: „Provocările din spaţiul mediatic al Republicii Moldova – propaganda şi produsul autohton”, organizată de Parlamentul de la Chişinău, marţi, 26 iulie, transmite IPN.

Expertul ucrainean a menţionat că Federaţia Rusă reuşeşte să desfăşoare propagandă în ţările din fosta URSS, deoarece deţine arhivele istorice atât ale fostei Uniuni Sovietice, cât şi ale fostului Imperiu Rus, de unde cu uşurinţă poate obţine informaţia despre punctele slabe ale ţărilor în care vrea să-şi menţină sfera de influenţă.

O altă cauză ar fi şi faptul că până nu s-au confruntat cu efectele nocive ale propagandei, aceste ţări au utilizat presa rusească, inclusiv în campaniile electorale, iar astfel i-au permis Rusie să influenţeze inclusiv votul cetăţenilor. Expertul ucrainean a menţionat că în cazul ţării sale, Revoluţia portocalie a speriat Rusia care chiar de atunci a început a promova o propagandă „moale” pro-rusă în Ucraina.

Evgheni Magda a comunicat că Rusia şi anterior îi spunea tranşant Ucrainei să renunţe la calea sa europeană şi să declare limba rusă ca a doua limbă de stat. Expertul e convins că Federaţia Rusă intenţionează să menţină în sfera sa de influenţă toate fostele state sovietice, doar asupra statelor baltice nu poate influenţa.

Potrivit expertului, propaganda rusă poate fi combătută inclusiv prin mass-media şi Ucraina a recurs la interzicerea posturilor ruseşti pe teritoriul său. Însă chiar şi după această acţiune mulţi jurnalişti ruşi au continuat să activeze în Ucraina şi să dezinformeze. Evgheni Magda a comunicat că Rusia investeşte foarte mult în instrumentele sale de propagandă, ceea ce nici Ucraina şi nici Moldova nu-şi poate permite. Acesta a recomandat autorităţilor moldoveneşti să nu scape din ochi mass-media de limbă rusă, deoarece aceasta uşor poate deveni un instrument de propagandă.

Solicitat de IPN, Evgheni Magda a spus că populaţia ucraineană nu s-a revoltat foarte mult când au fost interzise posturile ruseşti, nu s-au organizat proteste. În acelaşi timp, expertul a amintit că fructul interzis este cel mai dorit, astfel trebuie stimulată dezvoltarea segmentului autohton de audiovizual, căci în era internetului orice emisiune poate fi găsită cu uşurinţă, chiar dacă de autorităţi va fi interzisă la TV.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.