Moldova încearcă să evite condamnările la CEDO pentru condiţiile de detenţie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar putea examina în regim preferenţial plângerile deţinuţilor din Moldova, din cauza condiţiilor proaste de detenţie. Pentru a evita acest lucru, statul va întreprinde mai multe măsuri de redresare a situaţiei, a comunicat ministrul-adjunct al justiţiei, Anatolie Munteanu, citat de IPN.

La un club de presă desfăşurat de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu ocazia Zilei internaţionale a ONU pentru susţinerea victimelor torturii, oficialul a spus că CEDO a pronunţat deja mai multe decizii prin care statul a fost condamnat pentru condiţiile de detenţie. „În ultima decizie, Şianov versus Moldova, CEDO s-a expus destul de dur. Dacă nu vom lua măsuri urgente pentru redresarea situaţiei, atunci Curtea Europeană ar putea lansa procedura-pilot. Aceasta înseamnă că va examina în regim preferenţial, sub o procedură simplificată, toate plângerile care ar putea veni din partea celor peste opt mii de deţinuţi din Moldova”, a precizat Munteanu.

Viceministrul justiţiei a spus că pentru a evita acest lucru statul va întreprinde mai multe măsuri, cum ar fi reducerea termenului de detenţie cu o treime. De asemenea, va întreprinde măsurile necesare pentru schimbarea condiţiilor de detenţie, însă acestea nu pot să fie schimbate peste noapte. Anatolie Munteanu a  amintit  şi de Legea privind reabilitarea victimelor infracţiunilor, care prevede reabilitarea psihologică şi materială, dar şi remunerarea materială a persoanelor supuse torturii în locurile de detenţie.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.