Moldova, în raportul Departamentul de Stat SUA privind situația traficului de persoane

Republica Moldova a fost plasată pe poziția Tier 2 în raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane pentru anul 2018, ceea ce înseamnă că nu respectă pe deplin standardele minime ale legii privind protecția victimelor traficului de ființe umane, dar depune eforturi pentru a de conforma acestor standarde. Guvernul „a demonstrat eforturi crescânde prin investigarea și urmărirea penală a unor suspecți de trafic, inclusiv oficialii complici, și a fost atestată o creștere a bugetului pentru protecția victimelor”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

În raport se menționează că Guvernul a sporit eforturile de aplicare a legii, măsurile de protecție a victimelor  traficului și a majorat bugetul predestinat acestor măsuri. Totodată, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, instituție specializată în aplicare aa legii din Moldova, are o nouă conducere și a ocupat locurile de muncă vacante, ceea ce a dus la rezultate bune și relații favorabile cu societatea civilă și partenerii internaționali.

Raportul include și unele recomandări pentru îmbunătățirea activităților menite să prevină și să combată toate formele de trafic de ființe umane, cum ar fi: investigații mai riguroase, măsuri mai aspre pentru combaterea corupției în domeniul judiciar, îmbunătățirea protecției victimelor și martorilor. MAI menționează că polițiștii din țară au fost instruiți cum să identifice timpuriu cazurile de trafic de ființe umane.

Raportul Departamentului de Stat SUA este publicat anual și include informații despre situația actuală în domeniul traficului de ființe umane în 184 state din lume. Raportul se împarte statele în patru poziții. Poziția Tier 1 este ocupată de țările ale căror guverne respectă pe deplin standardele minime ale legii privind protecția victimelor traficului de ființe umane. La categoria Tier 2 sunt incluse țările ale căror guverne nu respectă pe deplin standardele minime, dar depun eforturi semnificative pentru a se conforma acestora.  Tier 3 și ultimul clasament includ țările ale căror guverne nu îndeplinesc pe deplin standardele minime și nu depun eforturi semnificative pentru a face acest lucru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.